Pork loin steak Diane

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Pork loin steak Diane
Pork loin steak Diane
Pork loin steak Diane
Možda klasika nalaže da se uz Diane veže Junetina, no tradicije su tu da se ruše, a ovo je nešto što je barem jednako ukusno, a gotovo tri puta jeftinije. Neopisivo dobro.

Sastojci

Broj porcija
4
1 glavica luka
2 češnjačešnjaka, ovisno o potrebi
1 kgsvinjskog odreska
Worcestershire sauce
Senf
1 čašicakonjaka
150 mlvrhnja za kuhanje
Maslac
500 gšampinjona

Priprema

Prva stavka:
Meso narežite na 4 jednaka odreska, ili, kako to popularno kažu na jubitou, zatražite vašeg mesara da to uradi umjesto vas. Ovisi koji dio krmetine imate (originalni recept je, naravno, junetina ali ovo je puno jeftinija verzija i ne nužno lošija) možete ju malo izvaljati valjkom za tijesto. Kažem izvaljati da se meso opusti, nikako tući. Osim ako ste neki lokalni načelnik određene stranke sa istoka Lijepe naše, onda bolje opalite mesini par šamarčina nego vlastitoj ženi. Vama će biti lakše a i ona će vam biti zahvalna. Potom sol, papar i ostavite da odmori barem dvadeset minuta ukoliko je bilo u frižideru.
Dok se glavna namirnica odmara, možemo preći na sljedeći zadatak. Tanko isjeckajte jednu veću glavicu luka. Uz nju isjeckajte i šampinjone na što tanje listiće. Moja malenkost ipak uvijek odvoji 10-ak srednjih šampinjona i izreže ih na "deblja" 3 dijela kako bih ih tostirao i izrezbario. Što je, ujedno, vidljivo i na slici. I to je to, možemo dalje.
Super vruća tava, malo ulja i pljusnemo dva po dva stejka unutra. Full, ali baš full je bitno, bitnije od nabavke borbenih aviona, je to da ne stavljate sve odreske odjednom jer će temperatura tave previše pasti, odezak neće poprimiti koricu i boju koju bi trebao i početi će se kuhati tj gubiti tekućinu i sočnost iz sebe a ipak mislim da malo tko voli žvakati đonove, iako postoje i takvi, siguran sam. I još je jedna bitna stvar, da bi se odrezak ravnomjerno ispekao bitno ga je okretati svakih minutu. Po jednom komadu, ovisno o preferenciji, peče se 7-10 minuta. Osobno preferiram 7 minuta za odrezak debljine 2,5 cm. U zadnojoj minuti dodamo komad maslaca, majčine dušice ili ružmarina po želji, i podlijevamo da dobije puniji okus. Nakon toga van s njim i na odmor, sljedeća dva komada unutra i sve ispočetka.
E sada, ovo kao jelo, može se bez poslužiti bez imalo problema i svi će biti oduševljeni, ukusno, sočno, mekano jelo. Možda malo tršćanskog umaka ili neke lagane marinade, ali, ako si kao ja, i voliš gljive, samo slušaj dalje. Nećeš požaliti.
Ista tava, obavezno. To je najbitnija stvar. Bitnija skoro i od same vatre. E, toliko je bitno. I onda u nju rokneš luk. Zapamti, luk si nasjekao na tanko, ne pališ ga već kao u kakve prave bojanke za odrasle, ofarbaš ga u blago smeđe. To je proces od tridesetak sekundi, onda dodaješ šampinjone.
U istom tom trenutku možeš početi pripremati zasebnu tavu i na tek toliko malo ulja, postaviti one ukrasne gljive. Zašto dvije vrste gljiva? Zato što je izrezbareni šamponjon najseksi stvar koju si vidio/la još od Sirovih strasti i Sharon Stone.
Nakon što smo mix luka i šampinjona pržili jedno dvije minute, dodajemo žličicu senfa. Njega utrljamo u umak i nakon nekih pola minute dodamo Worcestershire sauce, svega nekoliko kapi. Ako nemate njega, dobar odabir je sojin umak ili umak za juhu. Na to sve, protisnemo 2-3 češnja češnjaka, koliko tko voli. Posolimo i popaprimo po želi.
Na to opalimo jedan šuter, ili dva, brednija, flambiramo (ovaj dio preskoči ako ne znaš, nemaš iskustva, ili imaš mapu na kartonske filtere. Ako ipak se odlučiš iako nisi baš nasjpretniji, zapamti da je broj vatrogasaca 193) i kada alkohol ispari dodamo vrhnje. Nasjeckamo malo peršina i to je to.
Najseksi jelo za možda nekakvih 7-8 kuna po osobi.
Dobar tek.
Hrvoje
Hrvoje

Ključne riječi