Priprema
Pravilo u ovom receptu je da zapravo prevelikih pravila nema. Možeš koristiti piletinu, svinjetinu, junetinu, a mislim da ako uspiješ nabaviti i neku drugu živinu - sigurno će ići uz ovo. Najbitnija stavka, kao gotovo i uvijek - priprema.
U jednu posudu pomiješamo Mirin, ili sake ili gotovo sigurno da nemate nijedno od toga pa kao dovoljno dobra zamjena može biti suho bijelo vino ili šeri. Uz to, dodajemo soju, budi darežljiv s njom, nemoj škrtariti, i onda ono što čini ovo jelo savršenim - med. Ako nemaš dobar med, može i smeđi šećer ali med je nešto što nevjerojatno digne ovo jelo. Znao sam vidjeti Milanovića kako ima manje uzdignuti nos nakon što ga Plenki povrijedi, nego što med uzdigne ovo jelo u nebesa. Toliko je važan sastojak.
I to je to, bacamo se na posao. Ja malo mariniram meso s par žlica umaka no to nije obavezno. Mesinu zavalimo na vruću tavu i rokamo dok ne postane lijepe tamne boje, potom ubacujemo češnjak po izboru, na manje od minute, sitno sjeckani đumbir, i nakon svega minutu zavaljamo cijelokupni umak koji smo pripremili. 10-ak minuta kasnije umak će se zgusnuti, meso ostati sočno i predivno obojano slatkastim umakom.
Servirati, tradicionalno, uz rižu te posuti sezamovim sjemenkama i sitno rezanim mladim lukom po želji, no u obzir dolaze i svi ostali prilozi i salate.