Juneći jezik uz brinirano povrće

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h
Ukupno vrijemeUkupno
2h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Juneći jezik uz brinirano povrće
Ovo jelo nije za svakoga. Vidio sam ljude koji tripice ne podnose, ali mogu sjediti za stolom dok ih netko jede. Ovo nije takav slučaj, ali ako misliš da je to nešto što bi ti se svidjelo - rokaj ;)

Sastojci

Broj porcija
6
1,5 kgjunećeg jezika u komadu
Češnjak
Lovorov list
Sol, papar
Peršin

Priprema

Užasno, užasno dosadan i dugotrajan recept. Biloje kraćih rečenica Fidela Castra nego što je vremena potrebno da se ovo napravi. No, s pozitivne stran,e iako iznimno neugodan za pripremu, vrloje jednostavan.
Stavak prvi - napuniš najveću posudu koju imaš s vodom, unutra staviš pozamašnu količinu soli, pokoji lovorov list, slobodno dodaj ostale začine po želji ala ružmarin, bosiljak, majčinu dušicu. Nakon što si to napravio, odvrneš vatru na maksimum i čim zavrije, ubaciš ovu rugobu od mesa unutra. Pustiš najmanje sat i pol vremena da se kuha, temperaturu prilagodiš po potrebi.
Nakon što si se uvjerio da je jezik tvoje bivše ili koju god glupo foru si smislio u tom trenutku, kuhan tako da ga probodeš nožem i uvjeriš se da je zaista mekan koliko može biti, vrijeme je za korak dva.
Vadiš jezičinu van, stavljaš na dasku za rezanje. Vrlo dobar tip za uštedu vremena je da si pripremiš posudu sa ledom i odmah ga ohladiš umjesto da čekaš da se on sam ohladi prirodnim putem. A nakon što si to odradio, uzmeš i lagano guliš nožem kožu s jezika i osjetilne pupoljke. Znam, odvratno, ali isplati se ako si mazohist kao ja.
Napokon, nakon što si najmanje 20 minuta proveo swcirajući taj komad mišića, narežeš ga na ploške/šnite i uvališ u maloo ulja sa češnjakom i peršinom.Sve to zajedno nba tavu, i, važno je, dobro pazi jer je potrebno manje od minute da se jezik u potpunosti zapeče, ponajviše jer je već kuhan no mi želimo dobiti okus pečenosti i hrskavost.
I to je to, jezik van, poslužiti sa tršćanskim umakom i orilogom po želji. U mom slučaju bilo je brinirano povrće. Soldina kombinacija za vikend eksperiment.
Hrvoje
Hrvoje

Ključne riječi