Pečeno pile s umakom od meda, senfa i naranče uz prilog od luka i špeka

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 20min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Pečeno pile s umakom od meda, senfa i naranče uz prilog od luka i špeka by Shutterstock Shutterstock
Klasično pečeno pile iz pećnice poslužite uz prilog od dinstanog luka i špeka te prelijte hladnim umakom od soka naranče i meda. Za još ukusniju piletinu prije pečenja dodajte vezicu majčine dušice.

Sastojci

Broj porcija
4

Pile

1pile (1,5-2 kg)
Sol, po ukusu
Majčina dušica, po ukusu

Prilog od luka i špeka

4luka srebrenca, narezana na ploške
200 gpancete, nasjeckane
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu
Lovor
1 žlicamaslaca

Umak od meda, senfa i naranče

4 žlicemeda
2 žlicesenfa

Priprema

Pile

1 Povežite pile konopom

Povežite pile konopom: zavrnite krilca na unutarnju stranu i povežite, a batke približite prsima. Ostavite pile na sobnoj temperaturi 30 minuta. 


2 Ispecite pile

Nakon 30 minuta pile posolite, te stavite peći na 200 stupnjeva bez ulja. Poželjno bi bilo prije pečenja posuti s malo svježe majčine dušice. Pecite pile oko 60-80 minuta.

Prilog od luka i špeka

4 Dinstajte luk i špek

Dinstajte luk i špek, dodajte lovor i začinite. Na kraju umiješajte malo maslaca za okus i kremoznost. 


Umak od meda, senfa i naranče

5 Sjedinite sastojke za umak

U zdjelicu stavite med, senf i narančin sok. Začinite sa soli i paprom te dobro promiješajte.


6 Poslužite

Poslužite umak uz narezano pečeno pile i prilog od luka i špeka.

Mate Janković
Mate Janković
Chef