Varivo od leće i bunceka

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
3h 50min
Ukupno vrijemeUkupno
4h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Varivo od leće i bunceka by Shutterstock Shutterstock
Varivo od grahorica, u ovom slučaju leće, odlično je zimsko jelo, a uz dodatak bunceka još je bogatije. Buncek je potrebno kuhati dok se meso ne počne odvajati od kostiju, otprilike dva do dva i pol sata. Varivo od bunceka i leće može vam trajati i nekoliko dana u hladnjaku.

Sastojci

Broj porcija
4
2dimljena bunceka
1poriluk, narezan na veće komade
4mrkve, narezane na veće komade
2 mrkve, narezane na sitne kockice za varivo
1glavica celera, narezanog na veće komade
Prstohvat majčine dušice
1 žlicasvježe sjeckanog peršina
Lovorov list
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu
Maslinovo ulje
400 gleće
4 žlicemilerama
2luka

Priprema

1 Skuhajte buncek

Buncek stavite kuhati s porilukom, majčinom dušicom, mrkvom i celerom uz dodatak malo soli i papra. Kuhajte dok se ne počne odvajati od kostiju, od dva do dva i pol sata. 

 

2 Usitnite meso

Kad je kuhano, odvojite meso od kože i kostiju te ga usitnite, a tekućinu procijedite i sačuvajte. 

 

3 Dodajte povrće

Na maslinovu ulju dinstajte sitno sjeckani luk, dodajte češnjak, leću i 2 mrkve sjeckane na male kockice te podlijte tekućinom u kojoj se prethodno kuhao buncek. 

 

4 Kuhajte varivo

Dodajte komadiće usitnjenog bunceka i kuhajte dok leća ne omekša, uz dodavanje temeljca (vode od bunceka). 

 

5 Poslužite uz mileram

U mileram umiješajte limunovu koricu, sol i papar te poslužite uz kuhano varivo od bunceka i leće.


Mate Janković
Mate Janković
Chef