Pita s breskvama

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Pita s breskvama by Shutterstock Shutterstock
Osvježavajuća pita s kremom i svježim breskvama odlična je za popodnevnu kavu ili lagani desert nakon večere.

Sastojci

Broj porcija
6

Tijesto

220 g omekšanog maslaca
50 gšećera
50 gsmeđeg šećera
270 g integralnog brašna
½ žličicesoli

Krema

500 mlpunomasnog mlijeka
1 žlicaekstrakta vanilije
3žumanjka
100 gšećera
4 žlicekukuruznog škroba
2 žličicemaslaca
6svježih breskva

Priprema

Tijesto

1Pripremite tijesto

Započnite s izradom kore. U posudi mutite maslac i šećer, oko 5 minuta dok ne postane kremasto. Polako dodajte brašno i sol dok se ne sjedini a zatim oblikujte kuglu i zamotajte u plastičnu foliju. Ohladite u hladnjaku dok pravite slastičarsku kremu.


Krema

2Kuhajte kremu

Mlijeko stavite u lonac i zagrijte na srednje jakoj vatri. Dok se mlijeko zagrijava, u posudu stavite šećer, žumanjke i kukuruzni škrob. Umutite dok ne dobijete gustu, glatku smjesu. (Ako koristite ekstrakt vanilije, dodajte je u smjesu jaja). Čim mlijeko počne krčkati maknite ga s vatre. Polako ulijte otprilike polovicu vrućeg mlijeka u tankom mlazu u smjesu od jaja stalno miješajući. Dodajte smjesu jaja natrag u vruće mlijeko u lonac. Miješajte dok se ne počne zgušnjavati, oko 1-2 minutu. Kad se počnu javljati mjehurići smanjite vatru i kuhajte još 1-2 minute neprestano miješajući. Maknite s vatre i umiješajte maslac.


3Oblikujte tijesto

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini tako da bude malo veće od vaše posude za pitu, debljine otprilike 1,5 cm. Lagano utisnite tijesto u posudu za pitu, obrezujući rubove kad završite. Dno kore izbodite vilicom da se ne digne. Pecite 10 minuta, a zatim izvadite iz pećnice.


4Pecite 

Koru napunite slastičarskom kremom, a zatim posložite narezane breskve. Pecite 30 minuta dok breskve blago ne porumene na rubovima i dok slastičarska krema ne zakuha.


5Poslužite

Poslužite na sobnoj temperaturi ili ohlađeno. Čuvati u hladnjaku do tri dana.

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
869 kcal
Proteini
17.5 g
Masnoće
38.9 g
Ugljikohidrati
96.2 g
Kolesterol
186.7 g
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.