Musaka od krumpira/tikvica

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Musaka od krumpira/tikvica
Musaka od krumpira/tikvica
Musaka od krumpira/tikvica
Složenci i musake mogu se kombinirati s različitim povrćem, a ako ste neodlučni, najjednostavnije rješenje je sve kombinacije pripremite u istoj posudi. Ovo je primjer musake s dva kraja - jedan je s krumpirom, drugi s tikvicama, a odličan su izbor i patlidžani.

Sastojci

Broj porcija
4
1 kgmljevene junetine (lopatica)
4mlada krumpira
2glavice luka
6režnjeva češnjaka
Vezica peršinova lista
Maslinovo ulje
Sol
Papar
Naribani muškatni oraščić
1jaje
1čašica kiselog vrhnja

Priprema

U tavi na malinovom ulju pirjajte nasjeckani luk oko 10 minuta (posolite ga), a zatim i češnjak dok ne zamiriše. Ubacite meso i pirjajte dok posve ne promijeni boju, posolite i popaprite. začinite muškatnim oraščićem te dodajte sjeckani list peršina.
Krumpir i tikvice narežite na ploške i posolite.
U tepsiju ili vatrostalnu posudu, koju ste pokapali maslinovim uljem, slažite na jednoj strani red krumpira, a na drugoj red tikvica tako da prekrijete dno.
Na povrće rasporedite pripremljeno meso i prekrijte da povrćem - krumpir na krumpirovu stranu, a tikvice na stranu tikvica.
Musaku pecite u zagrijanoj pećnici na 180 - 200 stupnjeva Celzijevih oko 30 minuta.
Na pola pečenja zamutite u posudi jaje s vrhnjem, prelijte preko musake i zapecite još pola sata.
Poslužite uz sezonsku salatu.

Ključne riječi