Namastite kalup promjera 23 cm i na dno stavite papir za pečenje. Svaku koru premažite maslacem, preklopite na pola, ponovno premažite maslacem, preklopite i još jednom premažite. Preklopljenu koru prenesite u okrugli kalup tako da manji dio kore ostane visiti preko kalupa. Ponavljajte proces dok donji dio kalupa u potpunosti ne bude prekriven korama. Stavite u hladnjak dok pripremate drugi dio podloge.
U multipraktiku sameljite pistacije i orahe do grubo pjeskovite teksture. Dodajte ostatak otopljenog maslaca i prstohvat soli te kratko pulsirajte u multipraktiku. Dobivenu smjesu utisnite na kore i vratite natrag u hladnjak dok pripremate kremu od sira.
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
U većoj posudi izmiksajte krem sir, dodajte med te ponovno kratko miksajte. Smjesi dodajte jedno po jedno jaje, ekstrakt vanilije i sok od limuna, pritom pazeći da ne “premiksate“ smjesu.
Smjesu prelijte preko podloge, poravnajte i pecite 40 do 45 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ju stavite u hladnjak na 4 sata ili preko noći da se u potpunosti ohladi i stisne.
U manjoj tavi, na srednje jakoj vatri, zagrijte med i vodu. Pustite da zavrije pa smanjite i ostavite da krčka 15 minuta dok se ne zgusne.
Maknite s vatre i pustite da se u potpunosti ohladi. Umiješajte narezane pistacije, orahe, koricu i limunov sok.
Ohlađenu tortu izvadite iz kalupa tako da kalup povučete prema dolje, prelijte preljevom i poslužite.