Baklava cheesecake

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
55min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Baklava cheesecake
Baklava cheesecake
Baklava cheesecake sastoji se od hrskavih kora, pistacija i oraha, krem sira i meda. Priprema je vrlo jednostavna.

Sastojci

Broj porcija
10

Podloga

8gotovih kora za savijače
170 grastopljenog maslaca
250 gočišćenih pistacija
230 gočišćenih oraha
Prstohvat soli

Krema od sira

680 gkrem sira
170 gmeda
3veća jaja
2 žličiceekstrakta vanilije
1 žličicalimunovog soka

Preljev

340 gmeda
120 mlvode
30 gnarezanih pistacija
60 gnarezanih oraha
2 žlicelimunovog soka
1½ žličicelimunove korice

Priprema

Podloga

1Pripremite kore

Namastite kalup promjera 23 cm i na dno stavite papir za pečenje. Svaku koru premažite maslacem, preklopite na pola, ponovno premažite maslacem, preklopite i još jednom premažite. Preklopljenu koru prenesite u okrugli kalup tako da manji dio kore ostane visiti preko kalupa. Ponavljajte proces dok donji dio kalupa u potpunosti ne bude prekriven korama. Stavite u hladnjak dok pripremate drugi dio podloge. 


2Usitnite pistacije i orahe

U multipraktiku sameljite pistacije i orahe do grubo pjeskovite teksture. Dodajte ostatak otopljenog maslaca i prstohvat soli te kratko pulsirajte u multipraktiku. Dobivenu smjesu utisnite na kore i vratite natrag u hladnjak dok pripremate kremu od sira.

Krema od sira

3Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. 


4Sjedinite sastojke

U većoj posudi izmiksajte krem sir, dodajte med te ponovno kratko miksajte. Smjesi dodajte jedno po jedno jaje, ekstrakt vanilije i sok od limuna, pritom pazeći da ne “premiksate“ smjesu.


5Pecite

Smjesu prelijte preko podloge, poravnajte i pecite 40 do 45 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ju stavite u hladnjak na 4 sata ili preko noći da se u potpunosti ohladi i stisne.


Preljev

6Krčkajte

U manjoj tavi, na srednje jakoj vatri, zagrijte med i vodu. Pustite da zavrije pa smanjite i ostavite da krčka 15 minuta dok se ne zgusne.


7Umiješajte

Maknite s vatre i pustite da se u potpunosti ohladi. Umiješajte narezane pistacije, orahe, koricu i limunov sok.


8Poslužite

Ohlađenu tortu izvadite iz kalupa tako da kalup povučete prema dolje, prelijte preljevom i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.