Mini burgeri

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
4h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Mini burgeri by Shutterstock Shutterstock

Ovi ukusni mini burgeri od govedine pikantni su, sočni i puni okusa. Umak “tisuću otoka” odlično se slaže s goveđom pljeskavicom, zelenom salatom i sirom na prženom brioche pecivu sa sjemenkama sezama.


Sastojci

Broj porcija
6

Brioche peciva

2 žličice(1 vrećica / 7g) sušenog kvasca
80 mltoplog mlijeka
2 žlicešećera
300 gbrašna tip 850 tj. polubijelo brašno (ili oštro brašno)
¼ žličicesoli
3jaja
120 gmaslaca, omekšanog i izrezanog na komade od 2 cm
1žumanjak, lagano umućen
2 žličicemlijeka
1 žlicasjemenki sezama

BBQ umak

1 velikaglavica luka, sitno nasjeckana na kockice
4 češnjačešnjaka, sitno nasjeckana
3 žlicesmeđeg šećera
170 gkečapa
1 žlica + 1½ žličicejabučnog octa
1 žlicaWorchestershire umaka
Sol
Crni papar

Umak tisuću otoka

170 gmajoneze
3 žlicekečapa
2 žličiceWorchestershire umaka
1 žlicaTabasco umaka ili drugog ljutog umaka
Sol
Crni papar

Pljeskavice

800 ggoveđeg mljevenog mesa
1 glavicacrvenog luka srednje veličine, narezana na sitne kockice
3 češnjačešnjaka, sitno nasjeckana
2 žličiceWorchestershire umaka
1 žlicaDijon senfa
1½ žličicesoli
Svježe mljeveni crni papar
Biljno ulje za prženje

Dodaci

Brioche peciva
Narezana rajčica
Listovi salate
Kriške sira cheddar
Umak tisuću otoka
BBQ umak ( umak za roštilj)

Priprema

Brioche peciva

1Sjedinite sastojke

U velikoj posudi umutite maslac, šećer i tri jaja. Dodajte brašno, kvasac i sol te promiješajte da se sjedini. U sredini napravite udubinu, ulijte mlijeko i sjedinite rukama; tijesto će biti prilično ljepljivo, ali suzdržite se od dodavanja dodatnog brašna. Pokrijte posudu vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu 2 sata ili dok se ne udvostruči. 


2Mijesite

Utisnite šaku u središte dignutog tijesta, a zatim ga lagano mijesite minutu ili dvije na lagano pobrašnjenoj radnoj ploči. Pobrašnite ruke i oblikujte dvanaest pojedinačnih kuglica tijesta, veličine tek malo veće od oraha. Stavite ih na pobrašnjeni lim i ponovo pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom. Ostavite da se diže još sat vremena. 


3Pecite

Zagrijte pećnicu na 180 ̊C s ventilatorom. Premažite peciva smjesom od jaja i mlijeka, a vrhove pospite sjemenkama sezama. Pecite 15-20 minuta ili dok ne porumene.

BBQ umak

4 Napravite umak

Zagrijte ulje u tavi, dodajte luk, češnjak, začine i šećer, te pržite 5 minuta dok ne omekša. Kuhajte 10-15 minuta dok se luk ne karamelizira, dodajte ocat i pustite da se kuha nekoliko minuta. Dodajte Worcestershire umak i umak od rajčice, dobro promiješajte i nastavite kuhati oko 8 minuta dok se umak ne reducira. Okusite i prilagodite začine. Maknite s vatre i ostavite sa strane.

Umak tisuću otoka

5 Sjedinite sve sastojke

Za umak pomiješajte sve sastojke u posudi. Okusite i prilagodite začine.

Pljeskavice

6 Pripremite pljeskavice

Luk i češnjak prvo dinstajte na 2 žlice maslinovog ulja dok ne omekšaju (oko 5 minuta). Prebacite u posudu i pustite da se malo ohladi. Dodajte worchershire umak, senf, sol i papar te dobro promiješajte. Dodajte mljevenu govedinu i lagano promiješajte da se sjedini. Oblikujte 12 pljeskavica. Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri i pržite svaku pljeskavicu 2-4 minute, povremeno okrećući. Na vruću pljeskavicu stavite krišku sira i pustite da se otopi. Prebacite na tanjur.


Dodaci

7 Poslužite 

Prepolovite brioche peciva i tostirajte ih u tavi dok lagano ne porumene. Na donju polovicu rasporedite malo umaka tisuću otoka i umaka za roštilj, a na vrh salatu, rajčicu, pljeskavicu, umak tisuću otoka i umak za roštilj, te prekrijte drugom polovicom peciva. Po želji odmah poslužite s krumpirićima i kolutovima luka.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.