Marinirane srdele

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Marinirane srdele by Shutterstock Shutterstock

Za pripremu ovog jela potrebne su vam svježe srdele i kvalitetno domaće maslinovo ulje. Mariniranjem srdela preko noći istaknut ćete morski okus ribe.

Sastojci

Broj porcija
4
1 kgsvježih srdela
600 mlvode
800 gluka
4 češnja češnjaka
100 mlvinskog octa
200 goštrog brašna
1 lulja za prženje
100 mlmaslinovog ulja
1 žlicapapra u zrnu
1 žličicasvježih iglica ružmarina
1lovorov list
Sol
Papar

Priprema

1 Ispecite srdele

Srdele pažljivo očistite od glava, utroba i ljuski. Dobro ih operite, osušite i uvaljajte u oštro brašno. U posudi zagrijte ulje na 180 stupnjeva te u nekoliko tura pecite srdele pazeći da ostanu sočne. Vadite ih na metalni pleh, slažite jednu do druge i posolite.


2 Kuhajte marinadu

Luk narežite na tanke listiće, a češnjak i iglice ružmarina sitno nasjeckajte. Na umjereno zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk dok ne omekša i poprimi zlatnu boju. Dodajte češnjak i nastavite dinstati dok ne zamiriše. Podlijte vodom, dodajte lovor, ružmarin, sol, papar i ocat. Ostavite da provrije, smanjite vatru na laganu i kuhajte 30 minuta.


3 Stavite srdele u marinadu

Složite srdele u široku dublju posudu i zalijte pripremljenom marinadom. Ukoliko vam srdele ne stanu u jedan sloj, prekrijte ga lukom i na njega poslažite ostatak srdela. Na kraju zalijte tekućinom koja je ostala od marinade. Ostavite da se ohladi 24 sata te poslužite uz tostiran kruh.

Mate Janković
Mate Janković
Chef

Ključne riječi