Dizane štrudlice

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Dizane štrudlice by Shutterstock Shutterstock
Dizane štrudlice by Shutterstock Shutterstock
Dizane štrudlice by Shutterstock Shutterstock

Mini makovnjače i orahnjače koje možete dizati sat - dva pa peći, ali i pustiti preko noći pa ispeći ujutro. Tople i friške za uz kavu, top!

Sastojci

Broj porcija
14

Tijesto

0,5 kockesvježeg kvasca
300 mltoplog mlijeka
100 gšećera
600 gglatkog brašna
100 gmaslaca ili svinjske masti
1jaje

Nadjev od oraha

200 gmljevenih oraha
100 mlvrućeg mlijeka
50 gšećera
1 žlicaruma

Nadjev od maka

200 gmljevenog maka
100 mlvrućeg mlijeka
50 gšećera
0,5limuna (korica)

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Svježi kvasac izmrvite pa mu dodajte pola količine šećera i prelijte s pola količine toplog mlijeka (ne smije biti vruće jer se kvasac neće dignuti).


Ostavite desetak minuta da se zapjeni. Dodajte ga u brašno pomiješano s ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto.


Podijelite u 4 dijela pa svaku lopticu malo pobrašnite i sve skupa pokrijte čistom kuhinjskom krpom da se diže dok radite nadjeve.


2 Napravite nadjeve

Za svaki nadjev izmiješajte sve nabrojane sastojke. Mlijeko mora biti vruće da "pofuri" orahe i mak i tako će nastati guste smjese za mazanje po tijestu.


3 Razvaljajte tijesto i premažite

Svaku lopticu tijesta razvaljajte u pravokutni oblik pola centimetra debljine. Dva komada tijesta premažite nadjevom od oraha, a druga dva nadjevom od maka.


4 Oblikujte štrudlice

Svako premazano tijesto zarolajte u štrudlicu i stavite na lim za pečenje obložen masnim papirom. Ovdje je taman onaj veliki lim iz pećnice i tu stanu sve četiri štrudlice. Nemojte ih previše stisnuti jednu uz drugu, razmaknite koliko je to moguće.


5 Pustite da se dižu

Pokrijte lim sa štrudlicama čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se dižu sat vremena, a možete i preko noći u hladnjaku ili na nekom mjestu u kući koje je hladnije (npr. špajza u kojoj nema radijatora).


6 Ispecite

Zagrijte pećnicu na 185 stupnjeva. Ubacite štrudlice i pecite oko 45 minuta. Dobit će zlatnu boju po vrhu. Izvadite van i skroz ohladiite, a onda ih režite. Posipajte šećerom u prahu.

Napomena

Možete umjesto oraha i maka koristiti i mljeveni rogač ako ga volite.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.