Bagels

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Bagels
Osnovne sastojke iz smočnice možete pretvoriti u ukusna domaća peciva s rupom i sjemenkama, poznata pod nazivom „bagels“. Američka peciva od dizanog tijesta pripremaju se na neobičan način – prvo se kuhaju, a zatim peku, te se time postiže malo drugačija, žilavija tekstura peciva.

Sastojci

Broj porcija
8
6 gsuhog kvasca
20 gšećera
300 mltople vode
500 gglatkog brašna
1½ žličicesoli
1 jaje
Sjemenke po želji (mak, sezam, lan)
Krupna sol po želji
Sirni namaz po želji
Džem po želji

Priprema

1Aktivirajte kvasac

U 120 ml tople vode, bez miješanja, dodajte šećer i kvasac i ostavite 5 minuta da se kvasac aktivira, a potom promiješajte.


2Umijesite tijesto

Pomiješajte sol i 440 g brašna u većoj posudi, napravite udubinu u sredini, dodajte smjesu s kvascem i 80 ml tople vode. Miješajući rukama, dodajte ostatak vode po potrebi. Trebali bi dobiti vlažno i čvrsto tijesto. 


3Mijesite

Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu pa ga mijesite otprilike 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Po potrebi dodajte još brašna kako se tijesto ne bi ljepilo. 


4Ostavite da tijesto naraste

Lagano namastite veću posudu, stavite tijesto, okrenite par puta kako bi se nauljilo sa svih strana, prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu 60 minuta, odnosno dok se ne udvostruči. 


5Pritisnite tijesto

Nakon što je tijesto naraslo, dlanom ga pritisnite i pustite da odmori još 10 minuta. 


6Oblikujte

Tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova, ako želite možete koristiti i vagu da budete sigurni da su jednake težine. Svaki komad oblikujte u krug. Uzmite tijesto u ruke i lagano ga kružnim pokretima pritisnite na radnu površinu kako bi dobili savršeno oblikovano okruglo tijesto. Ponovite postupka s ostatkom tijesta. 


7Napravite rupu

Prst umočite u brašno i s njim pritisnite središte svake kuglice kako biste dobili tijesto nalik prstenu. Lagano svaki prsten raširite rukama kako bi dobili veću rupu u sredini. 


8Ostavite da tijesto naraste

Oblikovano tijesto poslažite na pobrašnjeni pleh ili papir za pečenje, ostavljajući razmak između peciva, prekrijte ih vlažnom krpom i ostavite da odmore 10 minuta. 


9Zagrijte pećnicu

Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva, a veći lim za pečenje obložite papirom za pečenje.


10Kuhajte peciva

Zakuhajte veliki lonac s vodom i pomoću šupljikave žlice ih spuštajte unutra, pazite da ne pretrpate lonac. Nakon što isplivaju na vrh, kuhajte minutu, preokrenite i kuhajte još jednu minutu. Izvadite ih iz vode i slažite na pripremljeni pleh.


11Premažite

Premažite ih umućenim jajetom i posipajte sjemenkama po želji ili krupnom soli. 


12Pecite

Stavite u pećnicu na 20 do 25 minuta ili dok ne poprime zlatnu boju. 


13.Ohladite

Izvadite, poslažite ih na rešetku i ostavite da se kratko ohlade.


14Poslužite

Razrežite i premažite sirnim namazom ili džemom po želji. 

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
228.4 kcal
Proteini
6 g
Ugljikohidrati
44.4 g
Kolesterol
0 g
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.