Sirup od bobica bazge

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 15min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Sirup od bobica bazge by Shutterstock Shutterstock
Sirup od bobica bazge by Shutterstock Shutterstock

Bobice bazge dozrijevaju u rujnu, a od tih zdravih tamnoplavih plodova priprema se džem, liker, vino, ali možda je najpopularniji pripravak sirup.

Sastojci

Broj porcija
10
1 kgbobica bazge
3,5 lvode
3,5 kgšećera
30 glimunske kiseline
2 žliceruma

Priprema

1Odvojite bobice

Zrele bobice odvojite od peteljki. Radite u tankim rukavicama, jer imaju jaku bolju ili ih odvojite uz pomoć vilice.

2Stavite kuhati

Očišćene bobice kuhajte 1 sat.


3Prohladite

Tekućinu pažljivo procijedite najprije kroz cjedilo, a zatim i kroz gazu.. Dodajte šećer, limunsku kiselinu i rum.


4Prokuhajte još jednom

Sve sastojke prokuhajte još 15 minuta, uz povremeno miješanje.


5Ulijte u pripremljene staklene boce

Vrući sirup ulijte u vruće staklene boce koje ste prethodno ugrijali u pećnici. Ostavite da se u potpunosti ohlade i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.


6Poslužite rashlađeno

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.