Piletina u umaku od vina

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Piletina u umaku od vina by Shutterstock Shutterstock
Jednostavan recept za gotovo restoranski savršenu piletinu u umaku od vina. Ovo jelo možete praviti bilo koji dan u tjednu, a možete ga spremiti i za večeru s prijateljima - toliko je dobro.

Sastojci

Broj porcija
3
6pilećih kotleta (otprilike 570 g)
3 žlicemaslinovog ulja
55 gmaslaca
30 gbrašna
280 gnasjeckanih gljiva
240 mlvina (Pinot crni ili plavac)
180 mlpilećeg temeljca
1 žličicalimunovog soka
2 žlicesjeckanog peršina
Sol po ukusu
Papar po ukusu
1 glavicaljutike, nasjeckana

Priprema

1 Istucite meso

Batom istucite meso (otprilike 6 mm debljine) pa s obje strane posolite i popaprite.


2 Kratko pržite piletinu

U velikoj tavi, na srednje jakoj vatri, zagrijte jednu žlicu maslinovog ulja i 15 g maslaca. Uvaljajte kotlete u brašno pa ih ubacite u tavu te ih pecite sa svake strane 2 do 3 minute dok ne porumene. Prebacite meso na tanjur i prekrijte folijom. Postupak ponovite s preostalim kotletima: dakle, ponovno zagrijte jednu žlicu maslinovog ulja i 15 g maslaca, preostale kotlete uvaljajte u brašno pa ih ubacite u tavu i popržite sa svake strane 2 do 3 minute dok meso ne porumeni. Pečeno meso prebacite na tanjur i prekrijte folijom.


3 Pirjajte gljive

U istoj tavi ponovno zagrijte jednu žlicu maslinovog ulja i 15 g maslaca. Popržite ljutiku i gljive s pola žličice soli i ¼ žličice svježe mljevenog papra. Pržite 5 do 8 minuta dok gljive ne omekšaju, a njihova tekućina ispari. Dodajte češnjak i pržite još minutu dok ne zamiriše.


4 Ulijte vino

Smjesu s gljivama prebacite s tave na tanjur ili u zdjelu te ostavite sa strane. Tavu deglazirajte vinom, stružući zapečene dijelove sa strana i dna tave. Ostavite vino da kuha 2 do 3 minute pa umiješajte temeljac. Pustite da zakuha pa smanjite vatru i ostavite da krčka još otprilike 5 minuta.


5 Dodajte piletinu u vino

Pečenu piletinu, zajedno s tekućinom s tanjura, ubacite u tavu. Krčkajte 5 do 6 minuta, povremeno okrećući meso, dok se umak malčice ne stisne (toliko da ostaje na žlici).


6 Regulirajte gustoću umaka

Piletinu iz tave prebacite na zagrijani pladanj te prekrijte folijom. Ako vam se umak čini rijedak, ostavite da krčka još nekoliko minuta, ali dobro pazite jer će se brzo stisnuti.


7 Dodajte limunov sok

Netom prije serviranja u umak ubacite 1 žličicu soka od limuna i preostalih 15 g maslaca. Miješajte dok se maslac ne otopi, a umak postane svilenkast. Posolite i popaprite po ukusu.


8 Poslužite

Umak s gljivama prelijte preko piletine te nadjenite peršinom i poslužite uz rižu, rezance s maslacem ili pire krumpir.

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
528 kcal
Proteini
35 g
Masnoće
26 g
Ugljikohidrati
22 g
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.