Upalite pećnicu da se zagrije na 190 stupnjeva.
Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol u manjoj zdjeli.
U drugu zdjelu stavite omekšali maslac i šećer. Miješajte mikserom da nastane kremasta smjesa.
*Važno je da koristite skroz omekšali maslac jer će tako smjesa biti glatka, a ako je tvrd će ostati zrnca koja ne možete razbiti mikserom.
Sad smjesi maslaca i šećera dodajte jaja i rum. Opet izmiksajte da se sve poveže.
Sad malo po malo dodajte brašno pomiješano sa sodom bikarbonom, kakaom i soli. Neka nestanu grudice, no ne morate miksati duže od toga.
Više vam ne treba mikser. Sad uzmite drvenu kuhaču pa umiješajte čokoladne kapljice. Možete to napraviti i gumenom lopaticom, ali pazite - smjesa za kekse je prilično gusta i ako vam je lopatica slabija, mogla bi puknuti.
Na veliki lim za pečenje iz pećnice stavite list masnog papira. Na masni papir stavljajte kuglice veličine oraha (ili mrvicu veće), 9 komada po limu će biti dovoljno, moraju biti razmaknute.
Najbolje je da kekse pečete u dvije/tri ture jer će se tijekom pečenja dosta raširiti pa nije pametno natrpati ih previše da se ne spoje.
Pecite 9 do 11 minuta u zagrijanoj pećnici, a vadite čim počnu dobivati boju po rubu.
Izvadite ih, ali nemojte premještati s lima jer su sada keksi još mekani. Pustite da se prohlade oko 5 minuta, a onda ih možete premjestiti na tanjur ili tacnu.
Najfiniji su još mlaki uz čašu mlijeka, probajte obavezno. Držite ih u zatvorenoj kutiji kad se skroz ohlade.
Uopće ne morate sve kekse ispeći odjednom. Smjesu umotajte u prozirnu foliju i držite u hladnjaku.