Kakao-rum keksi

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
12min
Ukupno vrijemeUkupno
32min
KompliciranostTežina
Cijena
Kakao-rum keksi by Unsplash Unsplash

Sastojci

Broj porcija
12
300 gglatkog brašna
1 žličicasode bikarbone
1 žličicasoli
250 gmaslaca sobne temperature
200 gšećera
2jaja
4 žlicekakaa
4 žliceruma
čokoladne kapljice ili komadići čokolade ako želite

Priprema

1Zagrijte pećnicu

Upalite pećnicu da se zagrije na 190 stupnjeva.


2Pomiješajte suhe sastojke

Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol u manjoj zdjeli.


3Izmiksajte maslac i šećer

U drugu zdjelu stavite omekšali maslac i šećer. Miješajte mikserom da nastane kremasta smjesa.


*Važno je da koristite skroz omekšali maslac jer će tako smjesa biti glatka, a ako je tvrd će ostati zrnca koja ne možete razbiti mikserom.


4Dodajte jaja

Sad smjesi maslaca i šećera dodajte jaja i rum. Opet izmiksajte da se sve poveže.


5Dodajte suhe sastojke

Sad malo po malo dodajte brašno pomiješano sa sodom bikarbonom, kakaom i soli. Neka nestanu grudice, no ne morate miksati duže od toga.


6Umiješajte čokoladne kapljice ako želite

Više vam ne treba mikser. Sad uzmite drvenu kuhaču pa umiješajte čokoladne kapljice. Možete to napraviti i gumenom lopaticom, ali pazite - smjesa za kekse je prilično gusta i ako vam je lopatica slabija, mogla bi puknuti.


7Pecite kekse

Na veliki lim za pečenje iz pećnice stavite list masnog papira. Na masni papir stavljajte kuglice veličine oraha (ili mrvicu veće), 9 komada po limu će biti dovoljno, moraju biti razmaknute.


Najbolje je da kekse pečete u dvije/tri ture jer će se tijekom pečenja dosta raširiti pa nije pametno natrpati ih previše da se ne spoje.


Pecite 9 do 11 minuta u zagrijanoj pećnici, a vadite čim počnu dobivati boju po rubu.


8Prohladite

Izvadite ih, ali nemojte premještati s lima jer su sada keksi još mekani. Pustite da se prohlade oko 5 minuta, a onda ih možete premjestiti na tanjur ili tacnu.


Najfiniji su još mlaki uz čašu mlijeka, probajte obavezno. Držite ih u zatvorenoj kutiji kad se skroz ohlade.


9Ova smjesa može vam stajati u hladnjaku tjedan dana

Uopće ne morate sve kekse ispeći odjednom. Smjesu umotajte u prozirnu foliju i držite u hladnjaku.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.

Ključne riječi