Domaće lisnato tijesto

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Domaće lisnato tijesto by Shutterstock Shutterstock
Jednostavan recept za hrskavo domaće lisnato tijesto. Za pripremu tijesta trebate 4 sastojka, a punjenja prilagodite svom ukusu.

Sastojci

Broj porcija
1

Lisnato tijesto

260 gohlađenog maslaca, narezanog na kockice
120 ghladne vode
¾ žličicesoli
260 gglatkog brašna

Pužići sa šunkom i sirom

8 šnitakuhane šunke
150 ggouda sira ili naribanog sira po izboru

Kiflice sa čokoladom

1kruška
30 glješnjaka, nasjeckanih
45 gčokoladnih kapi ili komadića čokolade

Zafrkanci sa sirom

60 gsira po izboru, naribanog
50 gparmezana, naribanog
2 žliceperšina, naribanog

Peciva s jabukom i cimetom

3 žlicesmeđeg šećera
½ žličicecimeta
1jabuka, oguljena, očišćena i tanko nasjeckana

Premaz

1jaje
1 žlicavode

Priprema

Lisnato tijesto

1 Sjedinite sastojke u multipraktiku

U multipraktik dodajte brašno i sol, zatim 170 g hladnog maslaca narezanog na kockice i miksajte na opciji pulse dok se maslac ne poveže s ostalim sastojcima. Dodajte i ostatak maslaca i pulsirajte još dva ili tri puta da se poveže (ne više). Dodajte hladnu vodu i pulsirajte još četiri ili pet puta taman dok ne dobijete tijesto koje se formiralo u lopticu.

 

2 Razvaljajte tijesto

Tijesto izvadite na lagano pobrašnjenu površinu te ga još malo umijesite – 10-ak puta. Malo pobrašnite i valjak za tijesto i tijesto koje ćete zatim razvaljati u pravokutnik dimenzija 30 x 45 cm.


3 Preklopite tijesto

Tijesto preklopite tako da prvo preklopite donju trećinu, zatim gornju trećinu, nakon čega ćete ga preklopiti kao knjigu, okrenuti ga za 90 stupnjeva i zamotati u plastičnu foliju. Stavite u hladnjak na sat do dva. Dakle, trebali biste imati sveukupno 3 preklapanja.

Pužići sa šunkom i sirom

1 Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. 

Tijesto izvadite iz hladnjaka na lagano pobrašnjenu površinu. Tijesto podijelite na dva dijela, jedan dio spremite u hladnjak, a drugi ćete razvaljati lagano pobrašnjenim valjkom za tijesto. Razvaljajte u pravokutnik dimenzija 25 x 35 cm. Po tijestu rasporedite šunku i posipajte naribanim sirom. Istucite jaje i žlicu vode. 


2 Zarolajte tijesto

Zarolajte po dužini što je čvršće moguće i premažite rubove smjesom od jaja i vode kako bi se zalijepili. Zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 20 do 30 minuta. Izvadite van, uklonite foliju, zatim razrežite na kolutiće debljine otprilike 6 mm. Poslažite na pripremljeni lim za pečenje, premažite smjesom od jaja i vode i posipajte s još malo sira. Ubacite u pećnicu i pecite 15-ak minuta dok ne porumene. Poslužite odmah.

Kiflice sa čokoladom

1 Oblikujte kiflice

Preostalo tijesto izvadite iz hladnjaka, zatim ga na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljajte u veći krug kojeg ćete razrezati na 8 do 10 trokutića. Na veći dio trokutića stavite po 1 do 2 kriške kruške i nadjenite s malo nasjeckanih oraha. Zarolajte od šireg dijela, slažite na pripremljeni lim za pečenje, premažite smjesom od jaja i vode i posipajte s malo šećera. Pecite otprilike 15 minuta dok ne dobiju boju. Ostavite da se ohlade, zatim posipajte s malo šećera u prahu i uživajte.

Zafrkanci sa sirom

1 Oblikujte zafrkance

U manjoj posudi sjedinite parmezan i nasjeckani peršin. Pola ili jednu trećinu tijesta ovalno razvaljajte do debljine otprilike 3 mm. Gornju polovicu razvaljanoj tijesta nadjenite naribanim sirom, zatim preklopite donjom polovicom, premažite smjesom od jaja i vode, posipajte smjesom od parmezana i peršina i narežite na trakice širine 1 cm. Trakice zavrćite i slažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Ubacite u pećnicu i pecite 20-ak minuta dok ne porumene. Poslužite toplo. 

Peciva s jabukom i cimetom

1Sjedinite sastojke za nadjev

U manjoj posudi sjedinite nasjeckane i očišćene jabuke, smeđi šećer i cimet – izmiješajte. 


2 Oblikujte peciva

Tijesto razvaljajte u veći pravokutnik ili kvadrat debljine otprilike 3 mm, zatim razrežite na 6 do 8 kvadratića. Svaki kvadratić nadjenite s 2 do 3 kriške jabuke, premažite rubove smjesom od jaja i vode, preklopite i spojite (zatvorite). Premažite površinu smjesom od jaja i vode, posipajte šećerom i ubacite u pećnicu. Pecite otprilike 20 minuta dok ne dobiju boju. Ako želite, paketiće možete prošarati s nekoliko kapi šećerne glazure. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.