Klasični nugat

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 35min
KompliciranostTežina
Cijena
Klasični nugat by Shutterstock Shutterstock

Pripremite nugat kao jestivi dar ili slatkiš u kojem ćete uživati s obitelji i prijateljima. Za najbolje rezultate se isplati uložiti u kuhinjski termometar za slastice.

Sastojci

Broj porcija
50
100 gblanširanih badema
100 goguljenih pistacija
100 goguljenih lješnjaka
2 listajestivog rižinog papira
šećer u prahu za posipanje
150 gbistrog meda
300 gšećera
100 mlvode
100 mlkukuruznog ili agavinog sirupa
2bjelanjka
1 žličicaarome vanilije
1 prstohvatsoli

Priprema

1Tostirajte orašaste plodove

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.


Pospite orašaste plodove po limu za pečenje i tostirajte u pećnici 10 minuta, zatim ostavite sa strane (ne moraju se ohladiti).


2Pripremite lim za pečenje

Izrežite dva komada jestivog rižinog papira tako da stanu u kvadratni lim veličine 20 x 20 cm.


Lim obložite jednim listom rižinog papira, a stranice kalupa premažite uljem. Zatim lim pospite šećerom u prahu.


3Pripremite meringu

Stavite med u lonac, zatim u drugi lonac dodajte šećer, agavin ili kukuruzni sirup i 100 ml vode.


Bjelanjke stavite u vrlo čistu zdjelu stolnog miksera s nastavkom za mućenje i miksajte na laganoj brzini.


Zagrijte i prokuhajte med dok ne dostigne 121 stupanj na digitalnom kuharskom termometru, zatim odmah prelijte med preko bjelanjaka i počnite miksati na srednjoj brzini.


Dok se bjelanjci i med miješaju, zakuhajte šećer i vodu i kuhajte dok sirup ne dostigne točno 145 stupnjeva na digitalnom termometru.


Ulijte vrući sirup u laganom, ravnomjernom mlazu u smjesu od bjelanjaka.


Nastavite miksati oko 10 minuta dok ne dobijete gustu, sjajnu, čvrstu meringu. U ovoj fazi je teško previše mutiti, ali je lako umutiti premalo, pa nastavite s miksanjem dok meringa ne postane poput ljepljive gume za žvakanje.


4Premjestite u lim za pečenje

Lopaticom umiješajte orašaste plodove (koji bi još trebali biti topli), aromu vanilije i mali prstohvat soli.


Nastružite smjesu u obložen lim, a zatim zagladite kako bi se smjesa ravnomjerno rasporedila.


Na kraju stavite preostali list rižinog papira i pritisnite prema dolje.


Ostavite nugat da se stegne najmanje 2 sata ili preko noći.


5Razdijelite na pločice

Lopaticom olabavite rubove nugata od kalupa, zatim preokrenite lim na čistu dasku i oštrim nazubljenim, vrućim nožem razdijelite na pločice ili kvadrate.


Nugat će stajati, pohranjen u hermetički zatvorenoj posudi, do mjesec dana.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.

Ključne riječi