Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Pospite orašaste plodove po limu za pečenje i tostirajte u pećnici 10 minuta, zatim ostavite sa strane (ne moraju se ohladiti).
Izrežite dva komada jestivog rižinog papira tako da stanu u kvadratni lim veličine 20 x 20 cm.
Lim obložite jednim listom rižinog papira, a stranice kalupa premažite uljem. Zatim lim pospite šećerom u prahu.
Stavite med u lonac, zatim u drugi lonac dodajte šećer, agavin ili kukuruzni sirup i 100 ml vode.
Bjelanjke stavite u vrlo čistu zdjelu stolnog miksera s nastavkom za mućenje i miksajte na laganoj brzini.
Zagrijte i prokuhajte med dok ne dostigne 121 stupanj na digitalnom kuharskom termometru, zatim odmah prelijte med preko bjelanjaka i počnite miksati na srednjoj brzini.
Dok se bjelanjci i med miješaju, zakuhajte šećer i vodu i kuhajte dok sirup ne dostigne točno 145 stupnjeva na digitalnom termometru.
Ulijte vrući sirup u laganom, ravnomjernom mlazu u smjesu od bjelanjaka.
Nastavite miksati oko 10 minuta dok ne dobijete gustu, sjajnu, čvrstu meringu. U ovoj fazi je teško previše mutiti, ali je lako umutiti premalo, pa nastavite s miksanjem dok meringa ne postane poput ljepljive gume za žvakanje.
Lopaticom umiješajte orašaste plodove (koji bi još trebali biti topli), aromu vanilije i mali prstohvat soli.
Nastružite smjesu u obložen lim, a zatim zagladite kako bi se smjesa ravnomjerno rasporedila.
Na kraju stavite preostali list rižinog papira i pritisnite prema dolje.
Ostavite nugat da se stegne najmanje 2 sata ili preko noći.
Lopaticom olabavite rubove nugata od kalupa, zatim preokrenite lim na čistu dasku i oštrim nazubljenim, vrućim nožem razdijelite na pločice ili kvadrate.
Nugat će stajati, pohranjen u hermetički zatvorenoj posudi, do mjesec dana.