Kruh, dijagonalno, narežite na 16 šnita i pripremite grill tavu za pečenje.
Luk nasjeckajte na sitne kockice, cherry rajčice narežite na polovice, češnjak protisnite, a bosiljak grubo narežite.
U posudu srednje veličine stavite luk, cherry rajčice, češnjak i bosiljak. Dodajte balzamični ocat i maslinovo ulje, začinite sa soli i paprom po ukusu i sve dobro promiješajte. Smjesu pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena kako bi se ohladila, a okusi sjedinili.
4 šnite kruha rasporedite na grill tavu te ga pecite, na srednje jakoj vatri, otprilike 4 – 5 minuta sa svake strane ili dok ne dobije boju i hrskavu koricu. Po želji, kruh prije pečenja premažite s malo maslinovog ulja.
Smjesu izvadite iz hladnjaka, rasporedite po 1 žlicu povrća na topli kruh i poslužite.
Zagrijte tavu na jakoj vatri i stavite 2 žlice maslinovog ulja, dodajte luk i pržite bez miješanja otprilike 1 minutu, zatim promiješajte i pričekajte da omekša i postane proziran.
Smanjite vatru na srednje jaku i dodajte vino, kuhajte često miješajući, otprilike 20 minuta dok se luk malo ne rastopi i postane tamnije bolje. Karamelizirani luk prebacite na tanjur, a tavu vratite na vatru.
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte preostalo maslinovo ulje. U vruće ulje dodajte maslac, a kad se zapjeni ubacite narezane šampinjone. Pržite ih, često miješajući, otprilike 15 minuta.
U tavu dodajte, timijan, začinite sa soli i paprom, ubacite nasjeckani luk i kuhajte dok ne omekša i ne postane proziran, otprilike 5 minuta.
Umiješajte slatko vrhnje i kratko kuhajte, 1 do 2 minute, dok se sastojci ne sjedine. Po želji dodajte još malo slatkog vrhnja ovisno o gustoći umaka.
4 kriške kruha rasporedite na grill tavu te ga pecite, na srednje jakoj vatri, otprilike 4 – 5 minuta sa svake strane ili dok ne dobije boju i hrskavu koricu. Po želji, kruh prije pečenja premažite s malo maslinovog ulja.
Na kruh rasporedite karamelizirani luk zatim gljive, pospite s nasjeckanim vlascem i poslužite.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Slaninu stavite na hladnu tavu pa na srednje jaku vatru. Kad lagano dobije boju, okrenite, pa još kratko pržite, za ovaj proces bit će vam potrebno svega nekoliko minuta. Pečenu slaninu prebacite na dasku i narežite na manje trakice.
U posudi srednje veličine pomiješajte naribani sir, majonezu, nasjeckanu pečenu slaninu i mladi luk. Po želji začinite sa soli i paprom, no nemojte pretjerivati pošto su slanina i sir već slani.
Kruh rasporedite na grill tavu te ga pecite, na srednje jakoj vatri, otprilike 4 – 5 minuta sa svake strane ili dok ne dobije boju i hrskavu koricu. Po želji, kruh prije pečenja premažite s malo maslinovog ulja.
4 šnite kruha stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje te na svaki rasporedite smjesu sa sirom. Ubacite u pećnicu na otprilike 5 – 10 minuta ili dok se sir ne rastopi.
Pečene bruskete poslužite tople.
Mozzarellu, rajčicu i masline narežite na kolutove, a pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
Kruh rasporedite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Svaku šnitu pokapajte s malo maslinovog ulja, a zatim na nju stavite pršut pa mozzarellu.
Kruh ubacite u pećnicu na otprilike 7 do 9 minuta.
Na tople bruskete stavite rajčicu, narezane masline i ukrasite s bosiljkom. Pokapajte s još malo maslinovog ulja i začinite s paprom po ukusu.