Brusketi na 4 načina

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 20min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Brusketi na 4 načina by youtube
Brusketi na 4 načina
Donosimo vam recept za pripremu brusketa na 4 načina. Ovo jelo idealno je za razna okupljanja i druženja, priprema je brza i laka, a sastojke možete prilagoditi ukusu te namirnicama koje imate u kući.

Sastojci

Broj porcija
8
2baguetta

Brusketi s rajčicom i češnjakom

½ glaviceluka
8 komadacherry rajčica
1 češanjčešnjaka
4 listasvježeg bosiljka
10 mlbalzamičnog octa
20 mlmaslinovog ulja
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu

Brusketi s gljivama i karameliziranim lukom

4 žlicemaslinovog ulja
4 glavice luka, narezane na ploške
1 žličicasoli
100 gsuhog bijelog vina
1 žlicamaslaca, narezanog na kockice
300 gšampinjona, narezanih na ploške
½ žličicetimijana
½ glaviceljubičastog luka, sitno narezanog
50 gslatkog vrhnja
1 žlicasvježe sjeckanog vlasca

Brusketi sa sirom i slaninom

100 g sira, naribanog, po izboru
2 žlicemajoneze
4 kriškeslanine
1mladi luk, nasjeckan na kolutove
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu

Lagani brusketi

100 gmozzarelle
4 kriškepršuta
8zelenih maslina, bez koštica
4 listasvježeg bosiljka
1½ žličicemaslinovog ulja
Papar, po ukusu

Priprema

1. Narežite kruh

Kruh, dijagonalno, narežite na 16 šnita i pripremite grill tavu za pečenje.

Brusketi s rajčicom i češnjakom

2. Nasjeckajte povrće

Luk nasjeckajte na sitne kockice, cherry rajčice narežite na polovice, češnjak protisnite, a bosiljak grubo narežite.


3. Začinite povrće

U posudu srednje veličine stavite luk, cherry rajčice, češnjak i bosiljak. Dodajte balzamični ocat i maslinovo ulje, začinite sa soli i paprom po ukusu i sve dobro promiješajte. Smjesu pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena kako bi se ohladila, a okusi sjedinili. 


4. Tostirajte kruh

4 šnite kruha rasporedite na grill tavu te ga pecite, na srednje jakoj vatri, otprilike 4 – 5 minuta sa svake strane ili dok ne dobije boju i hrskavu koricu. Po želji, kruh prije pečenja premažite s malo maslinovog ulja.


5. Nadjenite kruh povrćem

Smjesu izvadite iz hladnjaka, rasporedite po 1 žlicu povrća na topli kruh i poslužite. 

Brusketi s gljivama i karameliziranim lukom

6. Pržite luk

Zagrijte tavu na jakoj vatri i stavite 2 žlice maslinovog ulja, dodajte luk i pržite bez miješanja otprilike 1 minutu, zatim promiješajte i pričekajte da omekša i postane proziran. 


7. Kuhajte luk

Smanjite vatru na srednje jaku i dodajte vino, kuhajte često miješajući, otprilike 20 minuta dok se luk malo ne rastopi i postane tamnije bolje. Karamelizirani luk prebacite na tanjur, a tavu vratite na vatru. 


8. Pržite šampinjone

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte preostalo maslinovo ulje. U vruće ulje dodajte maslac, a kad se zapjeni ubacite narezane šampinjone. Pržite ih, često miješajući, otprilike 15 minuta. 


9. Začinite

U tavu dodajte, timijan, začinite sa soli i paprom, ubacite nasjeckani luk i kuhajte dok ne omekša i ne postane proziran, otprilike 5 minuta. 


10. Dodajte slatko vrhnje

Umiješajte slatko vrhnje i kratko kuhajte, 1 do 2 minute, dok se sastojci ne sjedine. Po želji dodajte još malo slatkog vrhnja ovisno o gustoći umaka. 


11. Tostirajte kruh

4 kriške kruha rasporedite na grill tavu te ga pecite, na srednje jakoj vatri, otprilike 4 – 5 minuta sa svake strane ili dok ne dobije boju i hrskavu koricu. Po želji, kruh prije pečenja premažite s malo maslinovog ulja.


12. Nadjenite kruh lukom i gljivama

Na kruh rasporedite karamelizirani luk zatim gljive, pospite s nasjeckanim vlascem i poslužite.

Brusketi sa sirom i slaninom

13. Ispecite slaninu

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Slaninu stavite na hladnu tavu pa na srednje jaku vatru. Kad lagano dobije boju, okrenite, pa još kratko pržite, za ovaj proces bit će vam potrebno svega nekoliko minuta. Pečenu slaninu prebacite na dasku i narežite na manje trakice.


14. Sjedinite sastojke za nadjev

U posudi srednje veličine pomiješajte naribani sir, majonezu, nasjeckanu pečenu slaninu i mladi luk. Po želji začinite sa soli i paprom, no nemojte pretjerivati pošto su slanina i sir već slani. 


15. Tostirajte kruh

Kruh rasporedite na grill tavu te ga pecite, na srednje jakoj vatri, otprilike 4 – 5 minuta sa svake strane ili dok ne dobije boju i hrskavu koricu. Po želji, kruh prije pečenja premažite s malo maslinovog ulja.


16. Ispecite bruskete

4 šnite kruha stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje te na svaki rasporedite smjesu sa sirom. Ubacite u pećnicu na otprilike 5 – 10 minuta ili dok se sir ne rastopi.


17. Poslužite

Pečene bruskete poslužite tople.

Lagani brusketi

18. Nasjeckajte sastojke za nadjev

Mozzarellu, rajčicu i masline narežite na kolutove, a pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. 


19. Složite bruskete

Kruh rasporedite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Svaku šnitu pokapajte s malo maslinovog ulja, a zatim na nju stavite pršut pa mozzarellu. 


20. Tostirajte kruh

Kruh ubacite u pećnicu na otprilike 7 do 9 minuta. 


21. Nadjenite kruh

Na tople bruskete stavite rajčicu, narezane masline i ukrasite s bosiljkom. Pokapajte s još malo maslinovog ulja i začinite s paprom po ukusu.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.