U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dobro promiješajte vilicom ili pjenjačom.
U drugoj zdjeli umutite mlaćenicu, maslac ili biljno ulje i jaja dok smjesa ne postane glatka.
Ulijte mokru smjesu u suhu i lagano promiješajte dok se sve ne sjedini. Ne miješajte predugo – malo grudica je u redu.
Ostavite smjesu da odstoji 20 minuta. Nemojte preskočiti ovaj korak! Tako se aktivira prašak za pecivo i palačinke će biti prozračne i mekane.
Zagrijte tavu na srednje niskoj vatri oko 5 minuta, zatim dodajte oko 1 žlicu ulja.
Za svaku palačinku ulijte otprilike 120 ml smjese na tavu. Pecite dok se na površini ne počnu pojavljivati mali mjehurići (oko 4 minute), zatim pažljivo okrenite i pecite još 3–4 minute, dok obje strane ne poprime zlatno-smeđu boju.
Ponovite s ostatkom tijesta, po potrebi dodajući još malo ulja. Poslužite toplo s maslacem, javorovim sirupom, voćem ili po želji.