Upside down bazlamača sa smokvama i ružmarinom

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Upside down bazlamača sa smokvama i ružmarinom
Upside down bazlamača sa smokvama i ružmarinom
Poznat nam je onaj osjećaj nostalgije kad se vratimo s mora i kad se i dalje još neko vrijeme odbijamo vratiti u stvarnost pa na sve moguće načine prizivamo mirise i okuse mediterana. U današnje vrijeme očitih klimatskih promjena pozitivan je onaj dio što nam lavanda i smokve uspijevaju i u Slavoniji pa nam taj bar približan ugođaj nije toliko daleko. Ružmarina u slavonskim dvorištima ima odavno pa zašto ne iskoristiti priliku i povezati sve u mirisnu i sočnu bazlamaču koju smo ranije pravili uglavnom s autohtonim voćem, šljivama, trešnjama, marelicama. Vrijeme je za produžetak ljetovanja!

Sastojci

Broj porcija
6
8svježih smokava
2 žlicemeda
120 gmaslaca, sobne temperature
150 gsmeđeg šećera
2jaja
100 goštrog brašna
100 gkukuruzne krupice
50 gmljevenih badema
½ žličicepraška za pecivo
½ žličicesode bikarbone
150 mltekućeg jogurta

Priprema

1. Pripremite kalup

Zagrijte pećnicu na 180 °C i kalup za kolač dimenzija 12x24 cm (duguljasti kalup za kruh) obložite papirom za pečenje.


2. Rasporedite smokve

Smokvama odrežite peteljke. Razmažite med na dno kalupa za kolače (ako je med previše gust, zagrijte ga brzo u mikrovalnoj pećnici ili u maloj zdjeli tople vode). Rasporedite polovice smokava tako da je pokriveno dno kalupa za kolače.


3. Umutite maslac i šećet

Električnim mikserom umutite maslac i šećer dok smjesa ne postane kremasta, oko 5 minuta.


4. Dodajte jaja

Dodajte jaja, jedno po jedno, dobro umutite smjesu između svakog dodavanja, dok se sve dobro ne sjedini.


5. Sjedinite suhe sastojke

Posebno pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, ružmarin i mljevene bademe.


6. Sjedinite sve sastojke za smjesu

Dodajte pola smjese s brašnom zajedno s pola jogurta u smjesu maslaca i šećera i umutite malom brzinom. Nakon toga dodajte i ostalu polovicu smjese s brašnom te drugu polovicu jogurta i smjesu dobro sjedinite.


7. Ispecite

Pažljivo rasporedite biskvitnu smjesu po smokvama i poravnajte. Pecite oko 45-50 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi 20 minuta prije nego što ga preokrenete na tanjur za posluživanje.

jeanne