Galette/pita s rogačem i aronijom

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 25min
KompliciranostTežina
Cijena
Galette/pita s rogačem i aronijom
Galette/pita s rogačem i aronijom
Galette/pita s rogačem i aronijom
Galette/pita s rogačem i aronijom
Galette/pita s rogačem i aronijom
Galette/pita s rogačem i aronijom
Galette/pita s rogačem i aronijom
Galette/pita s rogačem i aronijom
Galette/pita s rogačem i aronijom
S vremenom nekako sve više volim "suhe" kolače, čak i voćne, s ponekim zanimljivim sastojkom i diskretnim tragom neke posebne arome koja će upotpuniti okus. I neka im izrada ne zahtjeva puno vremena, upotrebljenog posuđa, hlađenja do degustacije i slaganje savršeno izrezanih kocki. Sve me to prošlo. Sada bih samo kad ideja sine zamutila, zamijesila, istresla, raširila, nemarno poslagala sastojke i već slijedeći trenutak uživala u mirisima i okusima još toplog deserta. Pravi primjer za to su galette pite koje nam uživanje mogu priuštiti u zaista bezbroj različitih boja i okusa.

Sastojci

Broj porcija
6

Tijesto

300 gglatkog brašna (ja stavljam dio integralnog jer mi je tako ukusnije a vi možete i bilo koje drugo po svom izboru)
180 gmaslaca
3 žlicemuscovado šećera (ili smeđeg šećera, eritritola, meda ili drugog zaslađivača po želji)
½ žličicesoli
150 mlledene vode
Naribana korica 1 limuna ili naranče

Nadjev

250 gsira Mascarpone
180 gkiselog vrhnja
3 žlicemeda (ili smeđeg šećera, eritritola ili zaslađivača po želji)
3 žlicerogača u prahu
3 žlicebobica aronije
1 vrećica vanilin šećera
3 žlicemljevenog maka
1 vrećica Bourbon vanilija šećer
3 žlicemljevenih oraha
1 žličicacimeta
3šljive

Priprema

Tijesto

1. Zamijesiti tijesto

U brašno dodati šećer, sol, naribanu koricu limuna ili naranče te na listiće izrezan maslac. Tijesto izraditi rukama da postane mrvičasto, nakon toga dodati hladnu vodu i umijesiti prhko tijesto.


2. Ohladiti tijesto

Podijeliti ga u 3 diska, staviti u vrećicu za zamrzavanje i odložiti u hladnjak na cca 30 minuta dok pripremite ostale sastojke.

Nadjev

3. Pripremiti nadjev

Za fil pomiješati mascarpone, vrhnje i med. Smjesu podijeliti na tri dijela pa u jedan dio dodati rogač u prahu, u drugi mljeveni mak i burbon vanilin šećer, u treći orahe i cimet.


4. Nasjeckati voće

Bobice aronije kratko prodinstati s vanilin šećerom. Breskve narezati na ploške ili kockice, isto tako i šljive.


5. Razvaljati tijesto

Tijesto razvaljati na papiru za pečenje u okrugli ili kvadratni oblik debljine 4 mm.


6. Rasporediti nadjev

Na sredinu pite rasporediti fil na način da rubni dio tijesta širine cca 2-3 cm ostane prazan. Na fil složiti voće i nemarno preklopiti ostali dio tijesta kako fil i voće ne bi iscurili.


7. Ispeći

Pećnicu zagrijati na 200 C i pite peći oko 20-25 minuta, odnosno dok im rubovi ne budu rumeni i hrskavi.


8. Poslužiti

Po želji posuti šećerom u prahu, pričekati trenutak da se ohlade, poslužiti i promatrati zadovoljno mljackanje.

Napomena

Napominjem da je ova količina sastojaka za tijesto i osnovni fil dovoljna za tri pite veličine desertnog tanjura. Iz tog razloga su dalje u receptu napisani sastojci za tri različite varijante jer ih ja tako radim pa svatko sebi odabere omiljenu. Vi možete napraviti jednu veću pitu ili sastojke podijeliti ako radite samo jednu. A možda i udvostručiti za još više različitih kombinacija.