Mung dhal po mom

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Mung dhal po mom
Tradicionalno indijsko jelo. U originalu više nalikuje varivu, ali meni je draže u ovoj kompaktnijoj verziji. Izgledom možda nije toliko privlačno jelo, ali je bogato proteinima i izrazito zasitno. Lako dostupna mahunarka bogata vlaknima, i kao takva izvrsna je za probavu, osim toga obiluje vitaminom B i raznim mineralima.

Sastojci

Broj porcija
4
200 gcrvene leće
200 griže
1luk
1mrkva
½tikvice
200 gšampinjona
Svježi peršin
1 žlicacurryja
Sol
Ulje, za dinstanje

Priprema

Leću ispirati u vodi dok voda ne bude prozirna. Ostaviti da se namače barem sat vremena prije kuhanja.
Staviti rižu da se kuha.
Nasjecati mrkvu, luk, gljive i tikvice na manje kockice.
Na dobro ugrijanoj, suhoj tavi za staviti curry začin. Miješati da ne zagori. Čim se počne dimiti staviti ulje i odmah ubaciti luk. Kad luk omekša dodati mrkvu. Po potrebi dodati malo vode da ne zagori. Kroz 5 minuta dodati gljive i tikvice. Dinstanje traje 10-15 min.
U odvojeni lonac staviti leću, dodati vode toliko da pokrije leću. Povremeno miješati i ukloniti pjenicu koja se počela formirati tijekom kuhanja. Dodavati vodu pomalo čim ispari i pred kraj češće miješati. Osobno mi je draže kad se NE pretvori u kompletnu kašu, pa skidam s vatre nakon cca 20 minuta.
Pomiješati dinstano povrće s lećom i servirati s rižom!
Posuti sve sa svježe usitnjenim peršinom.