Patka na Azijski

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h
Ukupno vrijemeUkupno
2h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Patka na Azijski
Patka na Azijski
Možda jedno i od najlakših jela za pripremiti.

Sastojci

Broj porcija
8
2,5 kgpatke
Med
Soja umak
Naranča
Svezak začina
Čili

Priprema

Izvadimo patku, otpakiramo iznutrice, isperemo ako ima potrebe isprati ju. Iznutra ju malo nasolimo i popaprimo te u šupljinu gurnemo jednu naranču koju smo prije toga mjestimice izbušili nožem ali ne tako da ju rasječemo već da napravimo samo omanje rupe kroz koje će višak pare izbijati van. Naranča će tako ujedno i kuhati patku iznutra, davati joj saftnost ali i dati zanimljivu dozu okusa i slatkoće. (Neki kažu da je dobro naranču prije iskuhati u vodi da joj se digne temperatura na isparavanje) Uz naranču možemo smotati svezak bosiljka, ružmarina i majčine dušice te također odložiti u nju.
Izvana zaista nemamo puno toga za napraviti. U jednu posudu stavimo nekoliko žlica sojinog umaka, jednako toliko meda, mrvicu smeđeg šećera, sitno kosani čili te par žlica maslinovog ulja. Sve zajedno dobro ispomiješamo i prelijemo preko patke imajući na umu da ju prvo izrezbarimo, kao na slici, kako bi višak masti mogao slobodnije iscuriti.
Patku stavljamo u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pečemo oko 2 sata imajući na umu da barem još jednom ju prelijemo umakom prek kraj pečenja. Kod većih ptica dobro je nožem razrezati zglob s unutarnje strane noge gdje se spaja sa truplom jer taj dio često ostane krvav.
Hrvoje
Hrvoje