Pogača s blitvom

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Pogača s blitvom
Pogača s blitvom
Pogača od dizanog tijesta koja će zadovoljiti i najzahtjevnije goste.

Sastojci

Broj porcija
5
500 gglatkog brašna
1suhi kvasac
1 žličicašećera
1 žličicasoli
300 mlvode
500 gblitve
2manje glavice luka
3 češnjačešnjaka
Maslinovo ulje, po potrebi

Priprema

U malo mlake vode razmutiti kvasac, šećer i žličicu brašna.
Kad se zapijeni i aktivira, dodati brašnu uz sol. Dolijevati mlaku vodu postepeno te umijesiti tijesto. Vode će možda trebati i manje, ovisno o brašnu, stoga je dolijevati po potrebi.
Ostaviti tijesto da miruje 30 minuta.
Blitvu oprati i nasjeckati, dodati narezani luk i malo soli pa promijesati.
Tijesto odvajati na komade otprilike prema veličini tavice.
Donji dio kad razavljate mora biti tanak (cca 3 mm) i promjera tavice. Na njega staviti nadjev i s istim takvim razvaljanim komadom tijesta poklopiti.
Nadjeva staviti dosta jer se blitva u toku pripreme stisne.
Peći u tavici na par kapi maslinovog ulja na srednjoj temperaturi dok ne porumeni (otprilike 3 min sa svake strane).
Pečeno premazati uljem i posuti sjeckanim češnjakom.
Peći dok ne potrošite svo tijesto i nadjev.
nina32