Blitva

Blitva je lisnato zeleno povrće, okus joj je sličan špinatu, a odličan je dodatak juhama i još bolji prilog uz ribu te se najčešće poslužuje uz kuhani krumpir.

Blitva
Recepti
Didov soparnik
(6)
1h 15min

Recept iz konobe Didov san.

Blitva na lešo
(12)
1h 20min

Kad je riječ o prilozima, možemo sa sigurnošću reći da je blitva na lešo najpopularniji dalmatinski prilog. Blanširana blitva kombinira se s kockicama kuhanog krumpira te se začinjava sa soli, maslinovim uljem te češnjakom. Ovaj zdrav i hranjivi prilog često se poslužuje uz riblja jela i meso s roštilja.

Soparnik
(9)
50min

Ovaj specijalitet iz dalmatinskih Poljica poznat je pod nazivom soparnik, zeljanik ili uljenjak, a riječ je o tradicionalnoj piti od blitve. Soparnik je okruglog oblika, reže se u oblik romba, peče se u kominu i prekriva žeravicom. U nastavku saznajte kako pripremiti domaći soparnik iz pećnice.

Falafeli s ciklom i blitva s krumpirom
(6)
1h 45min

Bliskoistočni specijalitet u šarenom izdanju razveseli na prvi pogled. Jednostavan za pripremu, uz dašak tradicije kroz blitvu i krumpir zabavlja svakog tko je željan imati kvalitetan i potpun obrok.

Tuna odrezak s blitvom i krumpirima
(8)
1h 10min

Nema mi bolje blitve od one koju sam ubrala u svom vrtu tik prije kuhanja. U marinadu za tunu sam stavila svježe začinsko bilje jer ga isto imam u vrtu, ali naravno da i sušeno isto može.

Pogača s blitvom
(5)
2h

Pogača od dizanog tijesta koja će zadovoljiti i najzahtjevnije goste.

Soparnik
45min

Ukusna pita od blitve, idealna kao međuobrok.

Soparnik
1h 5min

Blitva mi tolko ludo raste u vrtu pa je jedino logično riješenje bilo napraviti soparnik.

Index kuhinja

Zimsko jelo napravljeno od svinjskih nogica, ušiju i repa ili volite ili ne volite

Zimsko jelo napravljeno od svinjskih nogica, ušiju i repa ili volite ili ne volite

HLADETINA, šulc, pače, želadija, lučenje, žulja, mrzletina, ladnica, drhtalica i aspik - hrpa je naziva za ovo poznato ličko jelo koje ili volite ili ne volite. Ovo se jelo najčešće jede zimi nakon svinjokolje, a u njega ide sve, od svinjskih nogica i repa do ušiju i glave.
Jeli su ga pastiri i siromašni, lako se radio i dugo trajao - danas je specijalitet

Jeli su ga pastiri i siromašni, lako se radio i dugo trajao - danas je specijalitet

JEDAN od omiljenih međimurskih specijaliteta je jednostavan sušeni sir, koji je nekoć bio pastirska hrana - lako se radio, a dugo je trajao. Danas se smatra pravom delicijom, a servira se na bogatim, domaćim platama.
Jeste li probali skraćeni recept za ledeni vjetar? Pravi je hit kada nemate vremena

Jeste li probali skraćeni recept za ledeni vjetar? Pravi je hit kada nemate vremena

MALO tko ne voli ledeni vjetar, a koliko god voljeli onaj domaći - nemamo uvijek vremena za pripremu. Pronašli smo jedan hit-recept za njegovu lažnu verziju - gotov je u 15 minuta, a okusom je isti.