Blitva

Blitva je lisnato zeleno povrće, okus joj je sličan špinatu, a odličan je dodatak juhama i još bolji prilog uz ribu te se najčešće poslužuje uz kuhani krumpir.

Blitva
Recepti
Didov soparnik
(6)
1h 15min

Recept iz konobe Didov san.

Blitva na lešo
(12)
1h 20min

Kad je riječ o prilozima, možemo sa sigurnošću reći da je blitva na lešo najpopularniji dalmatinski prilog. Blanširana blitva kombinira se s kockicama kuhanog krumpira te se začinjava sa soli, maslinovim uljem te češnjakom. Ovaj zdrav i hranjivi prilog često se poslužuje uz riblja jela i meso s roštilja.

Soparnik
(9)
50min

Ovaj specijalitet iz dalmatinskih Poljica poznat je pod nazivom soparnik, zeljanik ili uljenjak, a riječ je o tradicionalnoj piti od blitve. Soparnik je okruglog oblika, reže se u oblik romba, peče se u kominu i prekriva žeravicom. U nastavku saznajte kako pripremiti domaći soparnik iz pećnice.

Falafeli s ciklom i blitva s krumpirom
(6)
1h 45min

Bliskoistočni specijalitet u šarenom izdanju razveseli na prvi pogled. Jednostavan za pripremu, uz dašak tradicije kroz blitvu i krumpir zabavlja svakog tko je željan imati kvalitetan i potpun obrok.

Tuna odrezak s blitvom i krumpirima
(8)
1h 10min

Nema mi bolje blitve od one koju sam ubrala u svom vrtu tik prije kuhanja. U marinadu za tunu sam stavila svježe začinsko bilje jer ga isto imam u vrtu, ali naravno da i sušeno isto može.

Pogača s blitvom
(5)
2h

Pogača od dizanog tijesta koja će zadovoljiti i najzahtjevnije goste.

Soparnik
45min

Ukusna pita od blitve, idealna kao međuobrok.

Soparnik
1h 5min

Blitva mi tolko ludo raste u vrtu pa je jedino logično riješenje bilo napraviti soparnik.

Index kuhinja

Na Plešivici uskoro Festival pjenušaca i jagoda, ovdje su svi detalji

Na Plešivici uskoro Festival pjenušaca i jagoda, ovdje su svi detalji

NA PLEŠIVICI se i ove godine održava peti po redu Festival pjenušaca i jagoda, i to posljednjeg vikenda u svibnju, 25. i 26. svibnja. Ove godine na Festivalu sudjeluje čak 13 vinara, koji će otvoriti vrata svojih dvorišta i podruma.
Slatka pletenica naše čitateljice hit je na Fejsu: "Hoću recept!"

Slatka pletenica naše čitateljice hit je na Fejsu: "Hoću recept!"

U FACEBOOK grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? možete pronaći mnoštvo recepata naših čitatelja, a evo jednog koji je trenutno vrlo popularan.
Osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet istražuje kako nutritivno poboljšati čokoladu

Osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet istražuje kako nutritivno poboljšati čokoladu

MOGUĆNOST proizvodnje čokolade i srodnih proizvoda uz smanjeni udio šećera i zasićenih masti kako bi se poboljšala nutritivna, a smanjila kalorijska vrijednost, neki su od ciljeva dvaju znanstveno-istraživačkih projekata stručnjaka osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.