Soparnik

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Soparnik by Shutterstock Shutterstock

Ovaj specijalitet iz dalmatinskih Poljica poznat je pod nazivom soparnik, zeljanik ili uljenjak, a riječ je o tradicionalnoj piti od blitve. Soparnik je okruglog oblika, reže se u oblik romba, peče se u kominu i prekriva žeravicom. U nastavku saznajte kako pripremiti domaći soparnik iz pećnice. 


Sastojci

Broj porcija
6

Nadjev

1 svežanjperšina
1 vezica mladog luka
1 kgblitve
maslinovo ulje
sol, po ukusu

Tijesto

500 gglatkog brašna
½ žličicesoli
3 žlicemaslinovog ulja
250 mlvode

Preljev

4 žlicemaslinovog ulja
2 češnjačešnjaka, protisnuta

Priprema

Nadjev

1 Sjedinite sastojke

Listove blitve dobro operite i pomoću noža odrežite donji tvrdi dio. Stavite listove blitve jedan na drugi i narežite na trakice.


Mladi luk operite i nasjeckajte na manje komade kao i peršin. Povrće preselite u zdjelu, posolite, prelijte maslinovim ulje, promiješajte i ostavite sa strane. 

Tijesto

2 Umijesite tijesto

U zdjelu dodajte prosijano brašno, sol, maslinovo ulje i vodu. Rukama umijesite tijesto. Prebacite na pobrašnjenu površinu, mijesite dok ne dobijete glatko tijesto i podijelite na dva jednaka dijela. 


3 Oblikujte

Oba dijela razvaljajte u oblik kruga. Lagano pobrašnite lim za pečenje i pomoću valjka prebacite tijesto u njega. 


4 Napunite

Prethodno pripremljeni nadjev ravnomjerno rasporedite po tijestu i preklopite ga drugom razvaljanom polovicom. Rubove tijesta spojite i podvinite prema unutra kako se ne bi odvajali. Površinu tijesta izbodite vilicom. 


5 Pecite

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i pecite otprilike 20 minuta.


Preljev

6 Premažite

U manjoj posudi pomiješajte maslinovo ulje i protisnuti češnjak. Pečeni soparnik izvadite iz pećnice i pomoću kista premažite maslinovim uljem i češnjakom. Pustite da se malo ohladi, pa poslužite. 


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.