Pečeno pile s limunom, pečenim korjenastim povrćem i češnjakom

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 50min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Pečeno pile s limunom, pečenim korjenastim povrćem i češnjakom by Shutterstock Shutterstock
Zamijenite klasično nedjeljno pečenje ovim sočnim pečenim piletom s citrusnom aromom koju dopunjuje sladak okus mrkve, cikle i korijena peršina. Po želji poslužite uz sezonsku salatu.

Sastojci

Broj porcija
4
1pile, 1,5-2 kg težine
200 gmrkve
200 gcikle
2luka
3 češnja češnjaka
Majčina dušica
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu
Maslinovo ulje

Priprema

1 Ispecite pile

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Pile posolite, posipajte majčinom dušicom te mu u šupljinu u hrptu stavite malo češnjaka, majčine dušice i prerezan limun da mu daju aromu. Stavite pile u vatrostalnu posudu ili pleh te ga stavite zagrijanu pećnicu. Pecite dok ne dobije zlatno žutu koricu, oko 60-90 minuta. Meso ne smije biti sirovo te krvavo oko kostiju. 

 

2 Pripremite povrće

Povrće ogulite i očistite. Mrkvu, ciklu i korijen peršina blanširajte u kipućoj slanoj vodi. Začinite povrće sa soli, paprom i dodajte krupno rezani luk i cijele češnjeve češnjaka. Pleh u kojem ćete peći povrće podlijte s maslinovim uljem na koje stavite povrće. Pecite na 220 stupnjeva oko 20-30 minuta uz miješanje pazeći da ne izgori i da ostane hrskavo. 

 

3 Poslužite 

Češnjak, limun i majčinu dušicu izvadite iz hrpta te narežite piletinu. Poslužite uz pečeno povrće zaliveno umakom od pečenja.

Napomena

Pileće meso ne treba se nauljiti prije pečenja već bi ga se prilikom pečenja trebalo polijevati s masnoćom koju koža sama pusti.
Mate Janković
Mate Janković
Chef

Ključne riječi