Ragout od pilećih prsa, gljiva, poriluka i pancete s krem palentom

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Ragout od pilećih prsa, gljiva, poriluka i pancete s krem palentom by Shutterstock Shutterstock
Ragout je sporo kuhan paprikaš od mesa i/ili povrća na francuski način, za razliku od poznatijeg ragua, koji je talijanski umak poslužen najčešće uz tjesteninu. Prvo ispržite piletinu kako bi ostala sočna, zatim popržite povrće, vratite piletinu i kratko pirjajte. Tako ćete dobiti aromatičan umak koji je odličan uz kremastu palentu.

Sastojci

Broj porcija
4
800 gpilećih prsa
Sol, po ukusu
200 gškrobnog brašna
100 mlmaslinovog ulja
150 gluka, nasjeckan
2 listakadulje
Malo majčine dušice
4 češnjačešnjaka, nasjeckanog
100 gpancete, nasjeckane
200 ggljiva, nasjeckanih
250 mlcrnog vina
Voda ili pileći temeljac za podlijevanje
1 žličicamilerama
200 gpalente
80 gmaslaca
Papar, po ukusu
Parmezan, po želji

Priprema

1 Ispecite pileća prsa

Zagrijte tavu i ulijte 70 ml maslinovog ulja. Pileća prsa narežite na komade, posolite te ih uvaljajte u škrobno brašno. Pržite ih na jako zagrijanom ulju. Preporuka je da se to radi u nekoliko puta da se spriječi pad temperature i da piletina bude ravnomjerno pečena sa svih strana. Izvadite je i ostavite na toplom dok pripremate ostalo.


2 Dinstajte povrće

Nakon što je piletina pečena, na ulje na kojem ste je pekli dodajte sitno sjeckani luk, lovorov list i majčinu dušicu. Kada je luk omekšao dodajte sitno sjeckani češnjak, sitno sjeckanu pancetu, poriluk i gljive te dinstajte dok gljive ne počnu puštati tekućinu. 


3 Vratite piletinu i kuhajte

Dodajte piletinu, podlijte crnim vinom i temeljcem te nakon što zakuha nastavite kuhati još cca 10 minuta. Na kraju umiješajte mileram. 


4 Skuhajte palentu

Palentu skuhajte u slanoj vodi pazeći da nije previše gusta. Pri samom kraju joj dodajte maslac i 30 ml maslinovog ulja.


5 Poslužite

Poslužite uz ragout od piletine. Po želji pospite parmezanom.

Mate Janković
Mate Janković
Chef