Mini galette s jabukama i karamelom

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
55min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Mini galette s jabukama i karamelom by Shutterstock Shutterstock
Ove rustikalne mini galette s jabukama savršen su jesenski desert! Hrskava kora u kombinaciji sa sočnim jabukama i slanim karamel umakom savršen je spoj okusa.

Sastojci

Broj porcija
6

Tijesto

320 gglatkog brašna
½ žličicekrupne soli
1 žličicašećera
190 ghladnog neslanog maslaca, narezanog na komade
130 mlledene vode, a po potrebi i više

Nadjev

4jabuke, oguljene, očišćene od jezgre i narezane na kriške debljine 6 mm
1 žličicasvježeg limunovog soka

Karamel umak

320 gšećera
½ žličicemljevenog cimeta
Košer soli
130 mlslatkog vrhnja
1 žličicaneslanog maslaca
3 žlicetamnog ruma

Priprema

Tijesto

1 Pripremite tijesto

U zdjeli pomiješajte brašno, sol i šećer. Dodajte maslac po vrhu i prstima dobro izmrvite s brašnom. Smjesu brašna ravnomjerno poškropite vodom te zamijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta i do 1 dan.


Nadjev

2 Pripremite nadjev

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. U veliku zdjelu dodajte jabuke, limunovu koricu, limunov sok, 60 g šećera, cimet i prstohvat soli.


3 Oblikujte tijesto 

Tijesto premjestite na blago pobrašnjenu radnu površinu i izrežite na 6 jednakih dijelova. Svaki komad razvaljajte u krug debljine oko 3 mm. Debljine. Premjestite krugove tijesta na pripremljeni lim za pečenje, ravnomjerno ih raspoređujući.


4 Rasporedite nadjev

Jabuke ravnomjerno rasporedite na krugove tijesta, ostavljajući 2,5 cm od ruba tijesta. Preklopite rub tijesta preko jabuka, lagano nabirujući tijesto i ostavljajući galette nepokrivene u sredini. Galete stavite u hladnjak oko 30 minuta.


5 Pecite

Zagrijte pećnicu na 200 ° C i pecite dok kora ne porumeni, a jabuke omekšaju, oko 40 minuta. Ostavite da se ohladi na limu za pečenje.

Karamel umak

6 Pripremite karamel umak

U loncu pomiješajte 250 g šećera i 3 žlice vode. Pokrijte i pustite da se kuha na srednje jakoj vatri. Jednom kad se šećer počne topiti, maknite poklopac i lagano vrtite posudu dok se šećer ne otopi, oko 5 minuta. Kuhajte, nepokriveno, dok šećer ne postane tamno smeđe boje, 3-5 minuta. Maknite s vatre, dodajte vrhnje i umutite dok ne postane glatko. Dodajte maslac, rum i 1/2 žličice soli. Pustite da se malo ohladi. 


7 Poslužite

Prelijte galete karamelom i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.