U zdjelu prosijte šećer u prahu i bademovo brašno te promiješajte.
Bjelanjke stavite u veliku čistu zdjelu i miksajte dok se ne počnu pjeniti. Metlice neka stoje uspravno kako bi ušlo što manje zrake i miksajte na najmanjoj brzini. Počnite polako dodavati šećer. Kad ste dodali sav šećer povećajte brzinu miksanja na srednju.
Ukoliko dodajete boju u prahu, dodajte je u ovom trenutku zajedno s ekstraktom vanilije pa izmiješajte mikserom. Nastavite miksati dok se ne stvore čvrsti vrhovi.
Počnite dodavati suhe sastojke - prvo ubacite 1/3 mješavine šećera u prahu i badema te dobro promiješajte silikonskom špatulom. Dodajte preostale suhe sastojke i energično miješajte špatulom. Konačna mješavina trebala bi izgledati poput lave koja teče.
Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje na koji možete olovkom iscrtati krugove kako bi vam macaronski ispali jednaki.
Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu sa srednjim okruglim nastavkom. Istiskujte smjesu na pripremljeni papir u malim krugovima, oko 2 cm promjera ostavljajući dovoljno mjesta između krugova jer će se proširiti pri pečenju.
Lupite plehom nekoliko puta po radnoj površini kako bi izašli mjehurići zraka. Ostavite macaronse na sobnoj temperaturi oko 40 minuta prije stavljanja u pećnicu. Treba se formirati opna, najbolje je da prislonite prst na površinu i ako se smjesa ne lijepi za prst spremni su za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva. Pecite ih 15-20 minuta. Izvadite ih iz pećnice, papir za pečenje s macaronsima povucite s pleha i ostavite da se potpuno ohlade prije nego što ih odvojite s papira za pečenje.
Pomiješajte šećer i vodu u srednje velikom loncu. Zagrijavajte na laganoj vatri uz miješanje dok se šećer ne otopi. Kad se šećer otopio pojačajte vatru do srednje jačine i ostavite da zavrije. Kuhajte dok ne postigne temperaturu od 115 stupnjeva te odmah maknite s vatre.
Žumanjke stavite u zdjelu i miksajte dok ne postanu gustini pjenasti. Polako počnite ulijevati šećerni sirup uz neprestano miksanje. Nastavite miksati dok se dno posude ne ohladi na dodir i dok se smjesa sa žumanjcima ne ohladi do sobne temperature.
Postepeno dodajte maslac, komad po komad. Pričekajte da se jedan komad maslaca potpuno poveže s kremom prije dodavanja sljedećeg. Dodajte sol i nastavite miješati dok krema od maslaca ne postane glatka i kremasta (oko 5-6 minuta).
Kremu prebacite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i nanesite je na polovicu macaronsa. Stavite drugi klobuk i nježno pritisnite kako bi se spojili. Ostavite ih u hladnjaku najmanje 24 sata kako bi krema omekšala klobuke macarona.
(po porciji)