Macarons

Vrijeme pripremePriprema
1h 30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 50min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Macarons  by Shutterstock Shutterstock

Imamo recept s kojim će vam macaronsi ispasti kao oni iz francuske slastičarne. Nježne i hrskave kolačiće punili smo kremom s maslacem, a na kraju recepta dodali smo nekoliko savjeta koji će vam dodatno olakšati pripremu.

Sastojci

Broj porcija
12

Macarons

100 gbjelanjaka, sobne temperature
140 gbademovog brašna
90 gšećera
130 gšećera u prahu
5 mlekstrakta vanilije
Boja za hranu u prahu, po želji

Krema

3žumanjka
50 gšećera
140 gmaslaca, sobne temperature, nasjeckanog na komade
15 mlvode
Prstohvat soli

Priprema

Macarons

1 Prosijte šećer i bademovo brašno

U zdjelu prosijte šećer u prahu i bademovo brašno te promiješajte.


2 Miksajte bjelanjke

Bjelanjke stavite u veliku čistu zdjelu i miksajte dok se ne počnu pjeniti. Metlice neka stoje uspravno kako bi ušlo što manje zrake i miksajte na najmanjoj brzini. Počnite polako dodavati šećer. Kad ste dodali sav šećer povećajte brzinu miksanja na srednju.


3 Umiješajte suhe sastojke

Ukoliko dodajete boju u prahu, dodajte je u ovom trenutku zajedno s ekstraktom vanilije pa izmiješajte mikserom. Nastavite miksati dok se ne stvore čvrsti vrhovi. 

Počnite dodavati suhe sastojke - prvo ubacite 1/3 mješavine šećera u prahu i badema te dobro promiješajte silikonskom špatulom. Dodajte preostale suhe sastojke i energično miješajte špatulom. Konačna mješavina trebala bi izgledati poput lave koja teče. 


4 Pripremite pleh

Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje na koji možete olovkom iscrtati krugove kako bi vam macaronski ispali jednaki. 


5 Istiskujte smjesu

Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu sa srednjim okruglim nastavkom. Istiskujte smjesu na pripremljeni papir u malim krugovima, oko 2 cm promjera ostavljajući dovoljno mjesta između krugova jer će se proširiti pri pečenju.


6 Ostavite da odstoje

Lupite plehom nekoliko puta po radnoj površini kako bi izašli mjehurići zraka. Ostavite macaronse na sobnoj temperaturi oko 40 minuta prije stavljanja u pećnicu. Treba se formirati opna, najbolje je da prislonite prst na površinu i ako se smjesa ne lijepi za prst spremni su za pečenje.


7 Ispecite

Zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva. Pecite ih 15-20 minuta. Izvadite ih iz pećnice, papir za pečenje s macaronsima povucite s pleha i ostavite da se potpuno ohlade prije nego što ih odvojite s papira za pečenje.


Krema

8 Skuhajte sirup

Pomiješajte šećer i vodu u srednje velikom loncu. Zagrijavajte na laganoj vatri uz miješanje dok se šećer ne otopi. Kad se šećer otopio pojačajte vatru do srednje jačine i ostavite da zavrije. Kuhajte dok ne postigne temperaturu od 115 stupnjeva te odmah maknite s vatre.


9 Ulijte sirup u žumanjke

Žumanjke stavite u zdjelu i miksajte dok ne postanu gustini pjenasti. Polako počnite ulijevati šećerni sirup uz neprestano miksanje. Nastavite miksati dok se dno posude ne ohladi na dodir i dok se smjesa sa žumanjcima ne ohladi do sobne temperature.


10 Dodajte maslac

Postepeno dodajte maslac, komad po komad. Pričekajte da se jedan komad maslaca potpuno poveže s kremom prije dodavanja sljedećeg. Dodajte sol i nastavite miješati dok krema od maslaca ne postane glatka i kremasta (oko 5-6 minuta). 


11 Nanesite kremu

Kremu prebacite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i nanesite je na polovicu macaronsa. Stavite drugi klobuk i nježno pritisnite kako bi se spojili. Ostavite ih u hladnjaku najmanje 24 sata kako bi krema omekšala klobuke macarona.


Napomena

Zdjelu u kojoj miksate bjelanjke prije dodavanja bjelanjaka premažite octom ili sokom limuna. Na taj način ćete dodatno očistiti zdjelu, što je bitno kako bi se formirao čvrst snijeg od bjelanjaka. Prilikom dodavanja badema u smjesu s bjelanjcima bitno je da ih dobro umiješate kako bi izašli mjehurići zraka. Napravite provjeru: špatulom kojom ih miješate “iscrtatjte” osmicu po površini smjese - ukoliko se ona ne lomi prilikom crtanja smjesa je dobra.

Nutritivni podaci

(po porciji)

Vidi cijelu tablicu
Kalorije
63 kcal
Proteini
0.8 g
Masnoće
1.9 g
Ugljikohidrati
6 g
Kolesterol
0.7 mg
Sol
18 mg
Vidi cijelu tablicu
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.