Korijen celera, mrkvu, luk i rajčicu operite, očistite i narežite na veće komade te stavite na dno posude u kojoj ćete peći patku. Na povrće stavite grančice celera.
Patku operite i osušite kuhinjskom krpom, a zatim ju posolite iznutra i izvana. Začinite ju paprom i majčinom dušicom i premažite sa svinjskom masti. U patku stavite jabuke i položite ju na povrće.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U posudu s patkom dodaje narezanu slaninu, ulijte vodu, poklopite posudu i stavite u pećnicu na 70 minuta.
Mlince natrgajte, prelijte vrelom vodom, posolite, poklopite i ostavite kratko da se namoče te ih procijedite.
Nakon 70 minuta, maknite poklopac s posude u kojoj se peče patka te ju nastavite peći još otprilike 40 minuta.
Patku izvadite iz pećnice, narežite i posložite na tanjur.
Umak od pečenja procijedite u manji lonac, a u njega umiješajte mješavinu kukuruznog škroba i vode. Pričekajte da zavrije, a zatim ugasite vatru.
Mlince poslužite uz patku te prelijte s umakom i uživajte.