Patka s mlincima

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h
Ukupno vrijemeUkupno
2h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Patka s mlincima by Shutterstock Shutterstock

Patka s mlincima specijalitet je koji se najčešće poslužuje u Zagorju i Međimurju, no možete ga pronaći i u ostalim dijelovima Sjeverne Hrvatske. Patka se poslužuje s domaćim mlincima koji se pripremaju od brašna i vode, a ponekad i masti i jaja. Ovo jelo često se poslužuje na obiteljskom stolu za Božić ili Uskrs. 


Sastojci

Broj porcija
8

Patka

1 patka (otprilike 2.5 kg)
2mrkve
1 glavica luka
2grančice celera
Sol, po ukusu
Papar, po ukusu
2 žličicemajčine dušice
2 žlicesvinjske masti
2jabuke
50 gslanine
Malo vode
500 gmlinaca

Umak

2 žličicekukuruznog škroba
150 mlvode

Priprema

Patka

1 Pripremite povrće

Korijen celera, mrkvu, luk i rajčicu operite, očistite i narežite na veće komade te stavite na dno posude u kojoj ćete peći patku. Na povrće stavite grančice celera.


2 Pripremite patku

Patku operite i osušite kuhinjskom krpom, a zatim ju posolite iznutra i izvana. Začinite ju paprom i majčinom dušicom i premažite sa svinjskom masti. U patku stavite jabuke i položite ju na povrće. 


3 Pecite

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U posudu s patkom dodaje narezanu slaninu, ulijte vodu, poklopite posudu i stavite u pećnicu na 70 minuta.


4 Pripremite mlince

Mlince natrgajte, prelijte vrelom vodom, posolite, poklopite i ostavite kratko da se namoče te ih procijedite.


5 Maknite poklopac

Nakon 70 minuta, maknite poklopac s posude u kojoj se peče patka te ju nastavite peći još otprilike 40 minuta. 


6 Narežite

Patku izvadite iz pećnice, narežite i posložite na tanjur. 


Umak

7 Pripremite umak 

Umak od pečenja procijedite u manji lonac, a u njega umiješajte mješavinu kukuruznog škroba i vode. Pričekajte da zavrije, a zatim ugasite vatru. 


8 Poslužite

Mlince poslužite uz patku te prelijte s umakom i uživajte. 


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.