Prije izrade kolača, pripremite sve sastojke da budu sobne temperature. Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva.
U većoj posudi mikserom pjenasto umutite maslac sa šećerom. Postepeno dodajte jaja i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
U drugoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo. Dodajte u smjesu s jajima i postepeno ulijevajte mlijeko. Miksajte dok se svi sastojci ne povežu.
Duguljasti kalup lagano nauljite i posipajte oštrim brašnom. 2/3 pripremljene smjese izlijte u kalup.
Kakao pomiješajte s mlijekom i ulijte u preostalu 1/3 smjese za kuglof koju niste izlili u kalup. Kratko promiješajte mikserom.
Izlijte preko svijetle smjese i promiješajte vilicom ili drškom kuhače kako biste dobili mramorni efekt. Ne morate ako ne želite.
Pecite 50 do 60 minuta. Ako niste sigurni čačkalicom provjerite je li kolač gotov. Ako čačkalica izađe čista iz biskvita, kuglof je pečen.
Gotov kuglof ostavite 15 do 20 minuta da se ohladi u kalupu, pa ga preokrenite na tanjur za serviranje. Bitno je da to ne radite dok je vruć jer tada lakše puca.
Ostavite da se u potpunosti ohladi, prelijte čokoladnom glazurom ili posipajte šećerom u prahu i poslužite.