Mramorni kuglof

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Mramorni kuglof by Shutterstock Shutterstock
Mramorni kuglof by Shutterstock Shutterstock

Jednostavan i mekan, za sve one koji vole biskvitne kolače. Dodajte mu višnje iz kompota za kiselost ili nasjeckane orahe za hrskavost.

Sastojci

Broj porcija
12
130 gmaslaca
100 gšećera
3jaja
280 gglatkog brašna
1 vrećicapraška za pecivo
160 mlmlijeka
3 žlicekakao praha
3 žlicemlijeka za razrijediti kakao prah

Priprema

Prije izrade kolača, pripremite sve sastojke da budu sobne temperature. Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva.


1 Napravite smjesu

U većoj posudi mikserom pjenasto umutite maslac sa šećerom. Postepeno dodajte jaja i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.


U drugoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo. Dodajte u smjesu s jajima i postepeno ulijevajte mlijeko. Miksajte dok se svi sastojci ne povežu.

2 Odvojite dio

Duguljasti kalup lagano nauljite i posipajte oštrim brašnom. 2/3 pripremljene smjese izlijte u kalup.


Kakao pomiješajte s mlijekom i ulijte u preostalu 1/3 smjese za kuglof koju niste izlili u kalup. Kratko promiješajte mikserom.


Izlijte preko svijetle smjese i promiješajte vilicom ili drškom kuhače kako biste dobili mramorni efekt. Ne morate ako ne želite.

3 Ispecite

Pecite 50 do 60 minuta. Ako niste sigurni čačkalicom provjerite je li kolač gotov. Ako čačkalica izađe čista iz biskvita, kuglof je pečen.


Gotov kuglof ostavite 15 do 20 minuta da se ohladi u kalupu, pa ga preokrenite na tanjur za serviranje. Bitno je da to ne radite dok je vruć jer tada lakše puca.


Ostavite da se u potpunosti ohladi, prelijte čokoladnom glazurom ili posipajte šećerom u prahu i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.