S obzirom da je s karamelom i sličnim stvarima potrebno raditi brzo jer je osjetljiva na temperaturu, najbolje da si sve pripremite i tek onda se bacite na topljenje šećera.
Mali lim za pečenje po dnu obložite masnim papirom. Pored toga, pripremite si džezvu čijim ćete dnom "zgnječiti" smjesu kasnije kad je izlijete na masni papir i odmah sad to dno premažite s malo ulja.
Isto napravite s kalupom za izrezivanje božićnih keksa, odaberite koji god vam je oblik najdraži ili njih više - srce, krug, zvijezda, što god imate kod kuće. Važno je da sve čime oblikujete dalgona slatkiše bude lagano nauljeno da se ne zalijepi za smjesu od šećera i sode bikarbone.
Pored štednjaka pripremite točnu količinu sode bikarbone da vam bude pri ruci kad rastopite šećer.
U malom loncu ili tavi rastopite šećer na laganoj vatri. Cijelo vrijeme miješajte drvenim štapićem ili malom kuhačom.
Kad se šećer potpuno rastopi i dobije zlatnu boju, maknite ga s vatre. Nemojte da posmeđi jer će tada imati gorak okus.
Smjesa će se početi pjeniti i dobit će svjetliju boju. Upravo to i želite. Sad je izlijte na pripremljeni masni papir, razdijelite tako da vam ispadnu četiri komada.
Svaki komad ili krug smjese brzo dok se još da oblikovati pritisnite nauljenim dnom džezve tako da bude debeo oko pola centimetra, može i malo tanje.
Na sredinu svakog slatkiša utisnite kalup za izrezivanje božićnih keksa i odmah maknite. Bitno je da vam ostane urezani oblik kalupa kojeg ste odabrali. Pustite da se skroz ohladi, a to će biti za par minuta.