Kakao pita od jogurta

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Kakao pita od jogurta by Shutterstock Shutterstock

Pita od jogurta stari je recept koji je pravi dokaz koliko jednostavni sastojci mogu biti ukusni, bez puno kompliciranja.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

4žumanjka
170 gmaslaca
100 gšećera
250 goštrog brašna
50 gkakaa
1 žlicakiselog vrhnja
1 vrećicapraška za pecivo
1naribana korica limuna

Nadjev

4jogurta
2kisela vrhnja
250 gšećera
4 žliceoštrog brašna
1 vrećicavanilin šećera
4bjelanjka

Priprema

1 Pripremite smjesu

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, kakaom i maslacem narezanim na listiće i sve dobro sjedinite. Potom u smjesu dodajte šećer, žumanjke, kiselo vrhnje i limunovu koricu te sve zajedno zamijesite.


Tijesto podijelite na dva dijela, jedan stavite u zamrzivač (na 30-ak min), a drugi u hladnjak da se rashladi dok napravite nadjev.


2 Pripremite nadjev od sira

U jednoj posudi mikserom napravite snijeg od bjelanjaka, a u drugoj jogurt, vrhnje, šećer i vanilin šećer pomiješajte, pa dodajte brašno (ne miksati).


Nakon što izmiješate sve sastojke, lagano (također bez miksanja kako smjesa ne bi izgubila mjehuriće zraka) umiješajte snijeg od bjelanjaka da se sjedini s nadjevom.


3 Pripremite kolač za pečenje

Dio tijesta koji je bio u hladnjaku razvaljajte u veličinu posude za pečenje koju koristite, dimenzija otprilike 30 x 40 centimetara ili promjera oko 24 centimetra ako se radi o kalupu za tortu. Stavite tijesto peći na 10 do 15 minuta na 180 stupnjeva.


Potom iz pećnice izvadite i na polupečeno tijesto stavite nadjev od jogurta i vrhnja, te na vrh naribajte drugu polovicu tijesta koje ste ranije stavili u zamrzivač.


Sve zajedno stavite peći oko 40 minuta na 180 do 200 stupnjeva, ovisno o pećnici. Dobro ohladite prije rezanja jer će kolač dok je topao još uvijek u sredini biti malo drhtav, ali tako treba biti.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.