Pita s porilukom

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Pita s porilukom by Shutterstock Shutterstock
Pita s porilukom by Shutterstock Shutterstock

Slana pita, prefora kad imate više ljudi za stolom jer se dosta nareže od jednog lima za pečenje.

Sastojci

Broj porcija
8

Nadjev

100 gslanine
5jaja
200 mljogurta
400 mlmineralne vode
100 mlulja
soli po ukusu

Dodatno

500 ggotovih kora za pitu

Priprema

1Dinstajte poriluk i slaninu

Na laganoj vatri dinstajte sjeckani poriluk i slaninu dok poriluk ne omekša i dobije zlatnu boju, a slanina zamiriši.


2Pripremite smjesu za punjenje

Pomiješajte jaja, jogurt, sol, ulje i mineralnu vodu. Potom prelijte smjesu preko poriluka. Ostavite 1/3 preljeva za kraj (to će biti za prelijevanje složene pite).


3Pripremite pitu za pečenje

Lim za pečenje premažite uljem i na dno stavite dvije kore. Razmažite dio nadjeva pa slažite po dvije kore - nadjev - dvije kore - nadjev i tako dok ne potrošite i kore i nadjev.


Na vrh stavite zadnju koru i prelijte onom trećinom preljeva od jaja, jogurta, ulja i mineralne koju ste ostavili za kraj.


4Ispecite

Stavite pitu peći u prethodno ugrijanu pećnicu na 200 stupnjeva.

Pecite oko 45 minuta odnosno dok ne porumeni.


Kada je gotova, ostavite oko 10 minuta da se malo ohladi pa onda režite na kocke.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.