"One" kiflice

Vrijeme pripremePriprema
1h 30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 55min
KompliciranostTežina
Cijena
"One" kiflice by Shutterstock Shutterstock

"One" kiflice su kiflice koje pečete ili želite da vam ih netko ispeče uvijek kad vam se jede nešto domaće, poznato, fino, mekano. Ono kad mama ispeče kiflice nakon škole, za večeru, za uzeti na faks ili za rođendan pa ih svi razgrabe u prvih 15 minuta.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

1 kgglatkog brašna
700 mlmlijeka
200 mlsuncokretovog ulja
1 vrećicapraška za pecivo
1 žličicasoli
1 kockasvježeg kvasca
1 žlicašećera

Premaz

1žumanjak
1 žlicamlijeka
1 žličicasezama/kima/lana

Punjenje

350 gkuhane šunke
350 gsira poput goude

Priprema

1Dignite kvasac

Kvasac i šećer pomiješajte s dijelom toplog mlijeka pa ostavite desetak minuta da se zapjeni.


2Zamijesite tijesto

U glatko brašno koje ste stavili u veću posudu stavite dignuti kvasac, sol, mlijeko, prašak za pecivo i suncokretovo ulje. Zamijesite tijesto i dodajte malo brašna ako je potrebno, ali nikako ne previše.


3Pustite da se digne

Kad ste zamijesili glatko tijesto, ostavite ga oko 45 minuta na toplom mjestu i bez propuha da se digne, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.


4Oblikujte

Razvaljajte na oko centimetar debelo i režite trokute koje ćete zarolati u kiflice. Na širi kraj svakog trokuta stavite malo sira i šunke.


5Pecite kiflice

Kad oblikujete kiflice, stavite ih razmaknute na lim za pečenje i ostavite da se dižu oko pola sata. Upalite pećnicu da se grije na 200 stupnjeva.


Žumanjak pomiješajte s jednom žlicom mlijeka i premažite dignute kiflice, posipajte s malo sezama/kima/lana i stavite peći oko 25 minuta. Vrijeme pečenja pvisi i o tome koliko ste velike kiflice napravili, tako da će 25 minuta biti dovoljno za one koje su vam veličine dlana.

Ana Korenic