U jednu posudu dodajte oštro brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, prstohvat soli i sve dobro izmiješajte. Dodajte šećer pa ponovo izmiješajte. Dodajte bjelanjak, hladan maslac i pomiješajte sastojke.
Tijesto umijesite na pobrašnjenoj radnoj površini. Mijesite da se dobije kompaktna masa, a zatim tijesto umotajte u foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
Kako se žumanjak (kojeg ste odvojili i čuvate za glazuru) ne bi osušio, u njega odmah dodajte mlijeko i sol i dobro izmiješajte. Prekrijte i ostavite u hladnjaku do upotrebe.
Orahe sitno narežite, ali ne previše sitno (kao da su mljeveni).
U jedan lončić dodajte mlijeko i slatko vrhnje i zagrijte. Ne smije prokuhati, ali treba biti toplo kada ga budete dodavali u šećer.
U drugi veći lonac stavite šećer i uz povremeno drmanje lonca, otopite ga na laganoj vatri. Kada se obruč oko šećera otopio, smijete miješati. U protivnom, ako šećer miješate odmah on se kristalizira u hrpice i ne bi se mogao otopiti.
Kada se sav šećer otopio, postepeno ulijevajte toplo mlijeko sa slatkim vrhnjem (jako dobro pazite da se ne opečete). Kuhajte uz konstantno miješanje dok se sva smjesa ne ujednači.
Skinite s vatre, dodajte med i dobro izmiješajte. Smjesa će biti rijetka, ali bez brige jer stegnut će se tijekom hlađenja kolača.
Radnu površinu posipajte s malo brašna i izvadite tijesto iz frižidera. Podijelite ga na dva jednaka dijela. Jedan dio tijesta razvaljajte na debljinu oko 5 mm, a zatim pomoću kalupa otisnite krug i izrežite. Valjkom za tijesto prebacite tijesto na ravnu površinu i ostavite do upotrebe.
Drugi dio tijesta razvaljajte na promjer oko 30 cm. Kalup kojim smo rezali prvi dio tijesta namažite maslacem. Zatim prebaciti drugi dio tijesta u kalup i lijepo rasporedite s tim da višak tijesta od prvog dijela stavljate na rub kalupa. Visina ruba treba biti oko 2 cm.
Zatim na tijesto dodajte karamel s orasima i poravnajte. Sve prekrijte prvim dijelom tijesta i spojite krajeve. Pomoću vilice otisnite linije uz rub i drvenim štapićem izbodite tijesto na nekoliko mjesta.
Dobro premažite žumanjkom pomiješanim s mlijekom i soli i pecite u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva oko 40 minuta. To jest dok ne porumeni.
Ostavite da se malo ohladi i skinite obruč. Ovaj kolač (torta) se može odmah jesti. Ali preporučuje se konzumacija tek drugi dan. Što duže stoji, tijesto postaje ukusnije. I dobit ćete pravi okus Engadiner torte.
Čuvajte na hladnom i suhom mjestu. Može stajati i do nekoliko dana.