Marmelada od šipka

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Marmelada od šipka by Shutterstock Shutterstock
Marmelada od šipka by Shutterstock Shutterstock

Domaća marmelada od šipka.

Sastojci

Broj porcija
36
3 kgšipka
1 kgšećera

Priprema

1Očistite šipak

Šipku odstranite crne kapice, operite ga i stavite u odgovarajući lonac.


2Skuhajte šipak

U lonac nalijte vode tako da prekrije šipak. Kuhajte dok ne omekša.


3Pasirajte šipak

Dok se šipak još nije ohladio, uzmite prešu i malo po malo pasirajte topli, skuhani šipak, dodajući tople vode u kojoj se kuhao.


4Procijedite kroz sito

Toplu smjesu dvaput procijedite kroz sito. Svaki put kad dio smjese procijedite kroz sito, operite sito od bodljica, pa možete procijediti slijedeću turu.


5Kuhajte dobivenu smjesu

Na 1l procijeđene smjese ide 500 g šećera. Kuhajte uz stalno miješanje. Pazite da ne prekuhate smjesu, računajte da će se dosta zgusnusti hlađenjem.


6Prebacite u staklenke

Marmeladu prebacite u staklenke dok je još topla.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.