Bibimbap

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Bibimbap by Shutterstock Shutterstock

Radi se o korejskom jelu koje bi u doslovnom prijevodu značilo “mixed rice”, odnosno miješana riža. Riži se dodaje povrće, jaje, a nerijetko i meso.

Sastojci

Broj porcija
2
4šalice kuhane riže
4jaja
2 žličicesezama

Korejska govedina i marinada

250 ggoveđeg odrezka
0,5naribane jabuke
3 češnjačešnjaka
1 žlicasojinog umaka
1 žlicameda
2 žličicesezamovog ulja

Povrće

2mrkve
2tikvice
1 paketlistova špinata
8suhih shiitake gljiva
4 šaliceklica graha
2 češnjačešnjaka
3klinčića
8 žlicaulja
1½ žličicesojinog umaka
¼ žličiceribljeg umaka
½ žličicešećera
sezamovo ulje

Bibimbap umak

4 žlicegochujang paste
2 žlicerižinog octa
1 žlica + 1½ žličicesojinog umaka
3 češnja češnjaka
2 žlice + 1½ žličicesezamovog ulja
3 žlicešećera

Priprema

1Pripremite bibimbap umak

Miješajte sastojke za umak dok se šećer ne otopi.


2Marinirajte govedinu

Pomiješajte marinadu u zdjeli, a zatim dodajte govedinu. Marinirajte 30 minuta.


3Ispržite govedinu

Zagrijte 2 žličice ulja u tavi na jakoj vatri. Pustite da se višak marinade ocijedi, a zatim dodajte govedinu. Kuhajte 3 - 4 minute dok se rubovi ne karameliziraju, a zatim izvadite iz tave. Držite na toplom.


4Pripremite shiitake gljive

Namočite shiitake gljive 30 minuta u kipućoj vodi. Ocijedite ih, istisnite višak vode, a zatim izrežite na manje komade.


5Pripremite povrće

Mrkve i tikvice operite, ogulite i naribajte. Premjestite ih u zdjelu, posolite te ostavite par minut zatim ih ocijedite.


6Popržite povrće

Zagrijte 2 žličice ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Kuhajte shiitake gljive 2 minute. Dodajte 1,5 žličice sojinog umaka, 1/4 žličice šećera, 1/2 žličice češnjaka.


Promiješajte 1 minutu, a zatim ih uklonite iz tave.

Dodajte 2 žličice ulja u tavu, dinstajte mrkvu dok ne omekša (5 do 8 minuta), a zatim je uklonite iz tave.


Tikvice također nakratko prodinstajte. Špinat prodinstajte dok ne uvene. Isto učinite i sa klicama.


7Sastavite i poslužite bibimbap

Pržite jaja u tavi na malo sezamova ulja. Stavite toplu rižu u zdjele.

Na rižu rasporedite povrće i govedinu, na kraju dodajte jaje. Pospite sjemenkama sezama i sezamovim uljem. Poslužite uz Bibimbap umak.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.