Domaći slanci (prstići)

Vrijeme pripremePriprema
1h 45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Domaći slanci (prstići)
Hladnoća se najlakše može suzbiti toplim domaćim pecivom. Ovi slanci dakako ruše predrasude o suhim pecivima iz kućne radinosti koja ne budu friška već nakon nekoliko sati. Štoviše, garantiram da će tepsija već nakon dvadesetak minuta biti prazna koliko će ova peciva oduševiti vaše ukućane.

Sastojci

Broj porcija
6

Tijesto

1 vrećicasuhog kvasca (može i svježi)
400 gglatkog brašna
200 mlmlijeka
2 žličicešećera
1 žličicasoli

Slani preljev

1 žličicasoli
3 žlicevode
glatkog brašna
na vrh noža praška za pecivo

Priprema

1 Zamijesite

U mlako mlijeko stavite suhi kvasac, 2 male žlice brašna i 2 male žlice šećera. Pričekajte da se kvasac aktivira te nakon toga mješavinu uspite u brašno u koje ste prethodno umiješali sol.


Tijesto dobro zamijesite te ostavite da se diže na toplom mjestu 45 minuta do sat vremena.


2 Oblikujte

Kada se tijesto uduplalo, podijelite ga u 8 kuglica. Svaku kuglicu razvaljajte u dugačku špagu (zmiju) tako da otprilike bude jednako debela u svakom svom dijelu.


Nakon toga spajajte 4 po 4 i onda ih još raspolovite tako da dobijete 4 štangice po 4 prstića (kao na slici gore).


3 Pecite

Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Prstiće namažite uljem, stavite u pleh i taman dok se pećnica ugrije oni će još malo narasti.


4 Prelijte slanim preljevom pa zapecite do kraja

Pecite ih 15-ak minuta, a pred kraj pečenja ih izvadite i nasumično poprskajte preljevom od brašna, soli, vode i praška za pecivo.


Vratite slance u pećnicu i pecite ih još 2 minute te ih izvadite, premažite uljem i poslužite ukućanima dok su još topli.