Starinski bijeli žganci

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
30min
KompliciranostTežina
Cijena
Starinski bijeli žganci
Starinski bijeli žganci
Starinski bijeli žganci
Starinski bijeli žganci
Starinski bijeli žganci
Sjećam se okusa i mirisa bijelih žganaca kakve mi je nekada znala skuhati baka. Ovaj recept pruža totalno takav okus! Kada probate, sigurna sam da ćete ove žgance pripremati ponovo i ponovo…

Sastojci

Broj porcija
4
1veći krumpir
280 gpšenične krupice
1 lvode
sol
1glavica crvenog luka
mast, maslac ili ulje po želji (količinu prilagodite količini nasjeckanog luka da bi se mogao prepržiti)

Priprema

Krumpir ogulite i sitno naribajte. U lonac stavite vodu i naribani krumpir, pa stavite da se grije. Posolite.


Prije nego zavri, smanjite izvor topline, dodajte pšeničnu krupicu i snažno miješajte žicom da se ne stvore grudice. Kada smjesa postane ravnomjerna i zgusne se, nastavite miješati kuhačom.


Neka se sasvim lagano kuha, povremeno miješajte prebacujući smjesu s dna prema gore. Nasjeckajte luk i stavite ga na tavu prepržiti na masnoći po izboru. Preporučujem maslac.


Žgance maknite s vatre i poklopite, ostavite ih 5 minuta sa strane dok luk ne poprimi zlatnožutu boju i dovoljno se karamelizira.


Pomoću kuhače i vilice na tanjure nasjeckajte žgance. Najprije ih posipajte prženim lukom, a zatim i prelijte masnoćom od prženja.


Uživajte u finom okusu prošlosti!


P.S. Kažu stariji ljudi da je ovakav luk savršen za regeneraciju zglobova, jer pomaže obnoviti hrskavicu.

marijana51

Ključne riječi