Krumpir ogulite i sitno naribajte. U lonac stavite vodu i naribani krumpir, pa stavite da se grije. Posolite.
Prije nego zavri, smanjite izvor topline, dodajte pšeničnu krupicu i snažno miješajte žicom da se ne stvore grudice. Kada smjesa postane ravnomjerna i zgusne se, nastavite miješati kuhačom.
Neka se sasvim lagano kuha, povremeno miješajte prebacujući smjesu s dna prema gore. Nasjeckajte luk i stavite ga na tavu prepržiti na masnoći po izboru. Preporučujem maslac.
Žgance maknite s vatre i poklopite, ostavite ih 5 minuta sa strane dok luk ne poprimi zlatnožutu boju i dovoljno se karamelizira.
Pomoću kuhače i vilice na tanjure nasjeckajte žgance. Najprije ih posipajte prženim lukom, a zatim i prelijte masnoćom od prženja.
Uživajte u finom okusu prošlosti!
P.S. Kažu stariji ljudi da je ovakav luk savršen za regeneraciju zglobova, jer pomaže obnoviti hrskavicu.