Sourdough bavarski pereci

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Sourdough bavarski pereci

Poznato bavarsko pecivo u izdanju s kvascem kojeg sami uzgojite. Riječ je o kiselom (sourdough) tijestu.


>> Sve što trebate znati o izradi startera za kiselo tijesto

Sastojci

Broj porcija
12

Pereci

1 kgglatkog brašna (00)
100 gmaslaca
180 gstartera za kiselo tijesto
20 gsoli
500 mlmlijeka

Lužnata kupka

2 lvode
1 žlicasoli
6 žlicasode bikarbone
krupna sol za posipanje

Priprema

1 Pereci

Prosijte brašno, dodajte sol i sa strane poslažite kockice maslaca. U sredini napravite jamicu.


Zagrijte svu količninu mlijeka (neka bude malo toplije od mlakog). Starter razmutite u pola količine mlijeka i stavite u onu jamicu koju ste napravili. Neka stoji pola sata.


Sad lagano razmućeni kvasac umjesite s brašnom i maslacem i polako dodajte ostatak mlijeka. Umijesite glatko tijesto (bit će tvrđe i žilavije, ali tako mora biti ). Kada ste umijesili, neka miruje cca 40 minuta.


Režite komade tijesta i oblikujte što želite. Ne moraju biti pereci, ali oku su najljepši.


2 Kupka

Stavite vodu da zavrije , dodajte sol i sodu, ali malo se odmaknite od lonca jer je reakcija vrlo burna. Stavite perece u kupku i kuhajte ih dok ne isplivaju.


Šupljom žlicom ih odmah stavite na pek papir, malo razrežite, posipajte krupnom soli i pecite dok ne budu ovako rumeni kao gore na slici.


Uživajte!

daniela16