Pita s makom i jabukama

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Pita s makom i jabukama by Shutterstock Shutterstock

Mak i jabuke odlično se slažu, a ova pita savršena je poslastica za sve koji obožavaju ove dvije namirnice.

Sastojci

Broj porcija
12

Tijesto

300 goštrog brašna
70 gšećera u prahu
150 gmaslaca
0,5 vrećicepraška za pecivo
1 prstohvatsoli
1žumanjak
3 žlicekiselog vrhnja

Nadjev

500 gjabuka
1limun (sok i korica)
150 gšećera
1 vrećicavanilin šećera
1 žličicacimeta
200 gmljevenog maka
2bjelanjka

Premaz

2 žlicepekmeza po želji

Priprema

1 Pripremite tijesto

U posudi pomiješajte brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo i sol, a zatim dodajte i maslac narezan na kockice i mijesite prstima dok ne dobijete tijesto koje se mrvi.


Dodajte žumanjak i kiselo vrhnje pa umijesite, a tijesto koje dobijete omotajte prijanjajućom folijom i stavite u hladnjak da se ohladi.


2 Pripremite nadjev

Ogulite i naribajte jabuke pa ih pomiješajte sa šećerom u prahu i sokom od limuna, a možete dodati i limunovu koricu. Jabuke malo prokuhajte, a zatim umiješajte mljeveni mak i cimet, kratko prokuhajte, pa ohladite.


Bjelanjke izradite mikserom, a kada se nadjev ohladio, u njega umiješajte snijeg od bjelanjaka.


3 Napravite pitu

Tijesto izvadite iz hladnjaka i podijelite ga na dva dijela. Prvi dio tijesta razvaljajte i stavite u nauljeni i pobrašnjeni lim za pečenje.


Tijesto premažite pekmezom po izboru, a zatim po njemu rasporedite nadjev. Drugu polovicu tijesta naribajte preko nadjeva.


Pecite otprilike 30 minuta na 180 stupnjeva, a kada se pita ohladi, narežite ju i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.