Hamantash

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
40min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Hamantash by Shutterstock Shutterstock

Hamantash kolačići tradicionalno se poslužuju na židovski blagdan Purim, a napravljeni su od prhkog tijesta i mogu se puniti s bilo čime, od džema do čokoladnog namaza. Danas vam donosimo recept za hamantash s nadjevom od maka.

Sastojci

Broj porcija
30

Tijesto

320 gglatkog brašna
90 gšećera u prahu
1 prstohvatsoli
200 gmaslaca
1žumanjak
1 žličicaekstrakta vanilije
naribana korica limuna

Nadjev

100 gmaka
80 mlmlijeka
2 žlicemaslaca
70 gšećera
1 žlicameda
1 prstohvatsoli
naribana korica limuna ili naranče
25 gnasjeckanih orašastih plodova po izboru
3 žlicegrožđica
šećer u prahu za posipanje

Priprema

1 Napravite tijesto

Brašno, šećer i sol promiješajte nekoliko sekundi u blenderu dok se ne sjedine. Dodajte maslac i miksajte dok smjesa ne postane mrvičasta. Dodajte žumanjak, koricu limuna i vaniliju i nastavite miksati dok ne dobijete mrvičasto tijesto s velikim grudicama. Po potrebi dodajte i malo vode.


Tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i oblikujte u loptu. Omotajte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje jedan sat, ili do tri dana.


2 Napravite nadjev

U lonac stavite mak, mlijeko, maslac, šećer, med i sol i kuhajte na vatri srednje jačine, povremeno miješajući, oko 10 minuta. Maknite s vatre pa dodajte koricu limuna, orašaste plodove i grožđice te izmiješajte da se sjedini. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.


3 Razvaljajte tijesto i napunite nadjevom

Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini na debljinu oko 4 mm i izrežite ga na krugove pomoću čaše. Krugove prebacite na lim za pečenje i u sredinu svakoga stavite po žlicu nadjeva, a zatim presavijte rubove kako biste formirali trokut. Čvrsto stisnite kutove kako nadjev ne bi curio tijekom pečenja.


4 Ispecite

Pecite oko 15 minuta na 180 stupnjeva. Pustite da se kolačići ohlade, a zatim ih prebacite na rešetku. Posipajte ih šećerom u prahu i poslužite. Čuvati ih možete u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi pet dana.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.