Stavite šećer i vodu u posudu, promiješajte pa upalite vatru na srednju jačinu, ostavite da se karamelizira i nemojte miješati. Kada šećer dobije zlatno smeđu boju, dodajte sjeckane pečene lješnjake te promiješajte, ali prije toga ugasite plamen.
Stavite na papir za pečenje te raširite i ostavite 30 minuta. Nasjeckajte na komadiće i stavite u blender pa blendajte dok ne dobijete kremu, uz povremeno stajanje da možete promiješati.
Pomiješajte vodu, maslac, prstohvat soli i šećer i kuhajte dok se maslac ne otopi. Odmah naglo umiješajte brašno, a prije toga ugasite plamen. Kada je smjesa postala kompaktna vratite na srednju jačinu plamena te miješajte još 2 minute.
Prebacite u posudu u kojoj ćete miksati, ali ostavite 10 minuta da se ohladi. Dodajete jedno po jedno jaje s tim da prije dodavanja svako dobro izmiksate s tijestom prije dodavanja drugog.
Smjesa ne smije biti rijetka, ali niti pregusta, treba biti takva da ju možete istisnuti, ali da se ne razlijeva, već stoji na mjestu. Možete raditi male porcije ili ovaj veliki vijenac kao ja.
Na papiru za pečenje iscrtajte krug oko kalupa promjera 20-22 i okrenite papir na drugu stranu pa istiskujte kao ja u krug. Jedno jaje razmutite s malo vode pa lagano premažite tijesto i pospite listićima badema.
Pecite na 190 stupnjeva u zagrijanoj pećnici oko 35-40 minuta. Ostavite da se ohladi.
Pomiješajte gustin, šećer i žumanjke s malo mlijeka, a a ostatak stavite kuhati. Kada prokuha dodajte smjesu i miješajte dok se ne zgusne. Dodajte vaniliju i ohladite. Umiksajte maslac i praline pastu.