Paris Brest

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Paris Brest by Helena Pudić Helena Pudić

Poznati francuski klasik savršenog okusa. Kolač je rađen od choux tijesta, s vanilija kremom u koju ide praline pasta. Ako ovaj desert isprobate, sigurno nećete požaliti.

Sastojci

Broj porcija
30

Praline pasta

90 gpečenih lješnjaka
150 gšećera
60 mlvode

Choux tijesto

250 mlvode
70 gmaslaca
1 žlicašećera
150 gglatkog brašna
4jaja
1 prstohvatsoli

Krema

800 mlmlijeka
110 ggustina
160 gšećera
4žumanjka
160 gmaslaca
praline pasta

Priprema

1 Napravite praline pastu

Stavite šećer i vodu u posudu, promiješajte pa upalite vatru na srednju jačinu, ostavite da se karamelizira i nemojte miješati. Kada šećer dobije zlatno smeđu boju, dodajte sjeckane pečene lješnjake te promiješajte, ali prije toga ugasite plamen.


Stavite na papir za pečenje te raširite i ostavite 30 minuta. Nasjeckajte na komadiće i stavite u blender pa blendajte dok ne dobijete kremu, uz povremeno stajanje da možete promiješati.


2 Napravite choux tijesto

Pomiješajte vodu, maslac, prstohvat soli i šećer i kuhajte dok se maslac ne otopi. Odmah naglo umiješajte brašno, a prije toga ugasite plamen. Kada je smjesa postala kompaktna vratite na srednju jačinu plamena te miješajte još 2 minute.


Prebacite u posudu u kojoj ćete miksati, ali ostavite 10 minuta da se ohladi. Dodajete jedno po jedno jaje s tim da prije dodavanja svako dobro izmiksate s tijestom prije dodavanja drugog.


Smjesa ne smije biti rijetka, ali niti pregusta, treba biti takva da ju možete istisnuti, ali da se ne razlijeva, već stoji na mjestu. Možete raditi male porcije ili ovaj veliki vijenac kao ja.


Na papiru za pečenje iscrtajte krug oko kalupa promjera 20-22 i okrenite papir na drugu stranu pa istiskujte kao ja u krug. Jedno jaje razmutite s malo vode pa lagano premažite tijesto i pospite listićima badema.


Pecite na 190 stupnjeva u zagrijanoj pećnici oko 35-40 minuta. Ostavite da se ohladi.


3 Napravite kremu

Pomiješajte gustin, šećer i žumanjke s malo mlijeka, a a ostatak stavite kuhati. Kada prokuha dodajte smjesu i miješajte dok se ne zgusne. Dodajte vaniliju i ohladite. Umiksajte maslac i praline pastu.

Helena Pudić