Pan Bagnat

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 25min
KompliciranostTežina
Cijena
Pan Bagnat
Pan Bagnat
Pan bagnat sendvič je koji je specijalitet Nice u Francuskoj. Sendvič se sastoji od pain de campagne, cjelovitog pšeničnog kruha, koji obuhvaća klasičnu saladu niçoise, salatu koja se sastoji uglavnom od sirovog povrća, tvrdo kuhanih jaja, inćuna i / ili tune te maslinovog ulja, soli i papra.

Sastojci

Broj porcija
7

Peciva

500 graženog brašna
500 gintegralnog pirovog brašna
21 gsuhog kvasca
3 žlicemeda
630 mlmlake vode
1 žlicasoli
Začini i dodaci po želji (ja sam dodala masline punjene bademima)

Nadjev

500 gsvježih srdela
Malo brašna
Suncokretovo ulje
7 žlicamaslinovog ulja
2 žličicemeda
Sol, po ukusu
Svježe mljeveni crni papar
Cherry rajčice
Svježi krastavci
150 ggrčkog jogurta
3 žlicemajoneze

Priprema

°         Priprema peciva:
U 300ml mlake vode otopite kvasac i med i ostavite sa strane.
U posudi ili na čistoj površini promiješate obje vrste brašna te dodajte sol. U sredini napravite udubinu i u nju ulijte otopljeni kvasac, te počnite mijesiti tijesto oko 5 minuta dodajući ostatak vode (po potrebi slobodno dodajte još vode, ovisno o vrsti brašna koju koristite).
Od tijesta oblikujte loptu, stavite u malo pobrašnjenu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da se diže oko 40 minuta.
Kada se tijesto udvostruči, mijesite ga 1-2 minute, umijesite nasjeckane masline te peciva oblikujte po želji.
Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje, posložite oblikovana peciva pazeći na razmak među njima kako se ne bi slijepila pri pečenju te ih ostavite sa strane na još jednom mirovanju i dizanju.
Pećnicu zagrijete na 200 stupnjeva i peciva pecite 15-ak minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu smećkastu boju.
°         Priprema srdela:
Srdele operite i očistite na način da uklonite glavu, rep, iznutrice i središnju kost ribe. Na tavi zagrijte malo suncokretovog ulja za pečenje te svaki filet ribe uvaljajte u malo brašna ali samo s jedne strane (suprotne od strane na kojoj se nalazi koža). Pecite ih na laganoj vatri, s obje strane dok ne dobiju lijepu boju. Pečene srdele iz tave izvadite na papirnati ubrus kako bi se riješili viška masnoće, te ih nakon toga prebacite na drugi tanjur, zalijte s par kapi maslinovog ulja, malo limunovog soka i malo posolite.
°          Priprema povrća:
U zdjelici pomiješajte 6 žlica maslinovog ulja, sok od pola limuna, 2 žličice meda, ½ žličice soli i malo svježe mljevenog crnog papra. Dobivenim umakom zalijte oprano, očišćeno i narezano povrće.
U drugoj zdjelici pomiješajte 150g grčkog jogurta s 3 žlice majoneze, pola soka od limuna, ½ žličice soli i malo svježe mljevenog crnog papra.
 
°        Peciva prerežite na pola i sendviče slažite tako da prvo obje polovice peciva premažete jogurt umakom. Na donju stranu peciva stavite povrće, zatim srdele, ponovno malo povrća i poklopite. 
lucijamariic