Focaccia

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 45min
KompliciranostTežina
Cijena
Focaccia
Focaccia je pogača popularna u Italiji, a obično je prelivena s maslinovim uljem i začinjena sa soli i začinskim biljem. Tekstura samog tijesta vrlo je slična pizza tijestu, a specifična je po malim udubljenjima koji se rade vršcima prstiju.

Sastojci

Broj porcija
4

Tijesto

1 žličicasuhog kvasca
240 mltople vode
1 žličicašećera
2 žlicemaslinovog ulja
150 gglatkog brašna
150 goštrog brašna
1 žličicasoli

Dodaci

1 glavicaluka
7 komadacherry rajčica
Listovi bosiljka
Masline
1žuta paprika
1crvena paprika
1narančasta paprika
Peteljke peršina
4 češnjačešnjaka
2 žlicemaslinovog ulja
Krupna sol

Priprema

Tijesto

1Aktivirajte kvasac

U većoj posudi sjedinite kvasac, vodu i šećer pa ostavite sa strane 5 minuta da se kvasac aktivira. 


2Mijesite

U smjesu s kvascem dodajte brašno, sol i maslinovo ulje. Drvenom kuhačom sjedinite sastojke, pa rukama umijesite tijesto. Prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite 1 do 2 minute. 


3Oblikujte

Tijesto oblikujte u kuglu i prebacite u pobrašnjenu posudu, prekrijte i ostavite 2 sata na toplom mjestu da naraste. 


4Nauljite lim za pečenje

Dobro nauljite lim za pečenje dimenzija 25 x 38 cm. 


5Ostavite da tijesto odmori

Nakon što se tijesto udvostručilo, pritisnite ga dlanom, a ako je ljepljivo lagano ga pobrašnite, izvadite iz posude i prebacite u pripremljeni lim. Ostavite tijesto da odmori 10 minuta.


6Stavite u hladnjak

Zatim ga rukama pritisnite i oblikujte u pravokutni oblik prema rubovima lima. Ako se tijesto vraća nakon oblikovanja, ostavite ga još 5 do 10 minuta da odmori pa ga ponovno oblikujte. Pokrijte tijesto i stavite u hladnjak na 60 minuta. 

Dodaci

7Pripremite povrće

Luk očistite i prerežite na polovice, masline narežite na kolutove, papriku na krugove ili na duguljaste trakice, te češnjak na tanje ploške. Cherry rajčice po želji možete prepoloviti ili ostaviti cijele. 


8Zagrijte pećnicu

Pećnicu zagrijte na 230 stupnjeva.


9Ukrasite tijesto

Izvadite tijesto iz frižidera te prstima po njemu napravite male udubine. Povrće po želji oblikujte, poslažite i lagano utisnite u tijesto. Prelijte i pomoću kista premažite maslinovo ulje i po želji pospite s krupnom soli. 


10Pecite

Stavite u pećnicu na 20 do 22 minute ili dok ne dobije zlatno smeđu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.


11Poslužite

Lagano premažite maslinovim uljem i narežite na manje komade. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.