Humus

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Humus by youtube
Humus
Humus je tradicionalno jelo Bliskog istoka koje se najčešće konzumira za doručak, ali često se poslužuje kao i predjelo. Glavni sastojci su slanutak, tahini tj. pasta od sezama, češnjak i limunov sok, a savršeno se slaže s toplim pogačama ili pita kruhom.

Sastojci

Broj porcija
4
200 gocijeđenog slanutka
120 gtahinija
4 žlicelimunovog soka
2 češnjačešnjaka
1 žlicasode bikarbone (namakanje)
¼ žličicesode bikarbone (kuhanje)
Sol po ukusu
Maslinovo ulje
Peršin

Priprema

1Pregledajte slanutak

Pregledajte slanutak i maknite, ako ima, oštećena zrna. 


2Operite slanutak

Slanutak operite nekoliko puta dok voda nakon ispiranja ne postane bistra.


3Ostavite preko noći

Posudu napunite vodom, dodajte žlicu sode bikarbone, ubacite slanutak i ostavite preko noći. 


4Isperite

Isperite ga nakon namakanja, napunite posudu svježom vodom pa ostavite da se namače još nekoliko sati. 


5Kuhajte

Slanutak temeljito operite, stavite u lonac s vodom, dodajte ostatak sode bikarbone i kuhajte 60 do 90 minuta ili dok slanutak ne omekša do te mjere da ga možete zgnječiti prstima. Dok se kuha, na pola vremena promijenite vodu, uklonite svu pjenu i koru od slanutka koja ispliva na površinu. 


6Procijedite

Skuhani slanutak procijedite, a vodu od kuhanja sačuvajte za kasnije.


7Usitnite slanutak

Koristite multipraktik ili blender kako bi samljeli slanutak, a prije dodavanja ostalih sastojaka pričekajte da se malo ohladi. 


8Dodajte ostale sastojke

U multipraktik ili blender dodajte ostale sastojke i sameljite do željene teksture, a ako vam se čini pregusto, postepeno, dodajte vodu od kuhanja. 


9Poslužite

Poslužite toplo s prelivenim maslinovim uljem i pospite sjeckanim peršinom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.