Tartar od junetine

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Tartar od junetine

Za pripremu ukusnog tartara potreban vam je komad kvalitetnog i svježeg mesa i začini. Poslužite ga uz domaću majonezu od maslinovog ulja, mousse od žumanjaka, karamelizirani luk i začinsko bilje.

Sastojci

Broj porcija
4

Majoneza od maslinovog ulja

50 mlmlijeka
150 mlmaslinovog ulja
Sol i papar
Malo nasjeckanog vlasca

Mousse od žumanjka

1pasterizirani žumanjak

Tartar

500 gjunećeg ramsteka
maslinovo ulje
sol
papar
vinski ocat
1luk, sitno nasjeckan
1 žličicašećera

Priprema

Majoneza od maslinovog ulja

1 Pripremite majonezu

U duboku čašu ili posudu za miksanje ulijte mlijeko, sol i papar te dobro pomiješajte.


Dodajte vlasac i počnite miksati štapnim mikserom postepeno dodavajući maslinovo ulje dok ne dobijete gustu smjesu nalik majonezi. Prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu i ostavite 30 minuta u hladnjaku.

Mousse od žumanjka

2 Zamrznite žumanjak

Pasterizirani žumanjak (ako nemate kupljenih mozete ih ugrijat do 60 stupnjeva) dobro pomiješajte i stavite u duboko zamrzavanje na 1 sat.  


3 Pripremite mousse

Izvadite ga iz zamrzivača i ostavite da se odmrzne. Jednom kad se odmrzne dobit ćete kremastu konzistenciju. Stavite ga u slastičarsku vrećicu da bude spreman za dekoriranje tanjura.

Tartar

4 Marinirajte meso

Ramstek dobro očistite od žilica, pa usitnite na kockice od otprilike 5 mm. Nasjeckano meso stavite u posudu, dodajte vinski ocat ,sol i papar te dobro pomiješajte. Ostavite u hladnjaku 30 minuta.


5 Karamelizirajte luk

Na tavu stavite malo ulja, sitno nasjeckani luk i šećer. Kuhajte na laganoj vatri 20

minuta uz povremeno miješanje.


6 Oblikujte meso

Na plitki tanjur postavite kalup željenog oblika u koji rasporedite meso. Snažno pritisnite prstima kako bi ostalo kompaktno.


7 Poslužite

Dekorirajte karameliziranim lukom, mousseom od žumanjka , majonezom od maslinovog ulja i sezonskim aromatičnim biljem.